SUPRUGA MILIJARDERA OPISALA POSLJEDNJE TRENUTKE U podmornici nisu smjeli slušati country glazbu i piti kavu prije zarona

Podmornica

Pet putnika na podmornici Titan - među kojima je bilo i troje Britanaca - posljednje trenutke prije smrti proveli su slušajući glazbu u totalnom mraku i gledajući bioluminiscentna stvorenja u dubini oceana, otkrila je supruga jednog od poginulih.

Svoj zaron prema olupini Titanika započeli su u 8 ujutro 18. lipnja. Sat i 45 minuta kasnije, u 9:45, izgubljen je kontakt s podmornicom, piše Daily Mail.

Sada se zna da je podmornica implodirala jer je američka mornarica detektirala taj zvuk. Pet dana kasnije, na morskom dnu, oko 500 metara od Titanika, pronađeni su ostaci podmornice, prenosi Jutarnji.

Svi koji su bili na brodu - direktor kompanije koja je organizirala ekspediciju Stockton Rush (61), francuski stručnjak za Titanik P.H. Nargeolet (77), britanski milijarder i pustolov Hamish Harding (58), te otac i sin Shahzada Dawood (48) i Suleman Dawood (19) - preminuli su istoga časa, a da nisu niti znali što se dogodilo.

U nedjelju je Christine Dawood, Shahzadova supruga i Sulemanova majka, otkrila dosad nepoznate detalje o zaronu i o tome kako su njeni najmiliji umalo propustili kobno putovanje.

Obitelj Dewood koja živi u Surreyu, prvo je 14. lipnja odletjela u Toronto. Njihov let za St. John je bio otkazan pa su imali jedan dodatni dan za istraživanje grada. No i let idućeg dana je bio otkazan pa su se bojali da neće stići.

‘Zapravo smo bili prilično zabrinuti da će otkazati i taj idući let. Sada mi je, naravno, žao što ga nisu otkazali‘, rekla je gospođa Dawood.

Trebala je zaroniti s mužem

Ona je tijekom zarona bila na glavnom brodu Polar Price, zajedno s kćerkom Alinom (17). Kaže kako su sastanci o zaronu i samoj olupini održani u 7 ujutro i u 7 navečer.

Onima koji su se spremali zaroniti u podmornici, rečeno je da obuku debele čarape jer je u dubinama oceana hladno. Također im je rečeno da jedu nešto vrlo lagano i ne piju kavu prije putovanja.

Naime, u podmornici nema toaleta, već samo boca ili mali wc za kampiranje iza jednog zastora.

Putnicima je, nadalje, naloženo da svoj mobitel napune omiljenom glazbom koju će moću puštati preko Bluetooth zvučnika. Bile su dozvoljene sve vrste glazbe - osim countryja, kazao je prije puta Rush.

Putnike svoje podmornice također je upozorio da će zaron provesti u totalnom mraku jer će svjetla biti ugašena kako bi se uštedjela struja iz baterija koja će im trebati kasnije kad budu na dnu.

No u tom će mraku moći vidjeti bioluminiscentna stvorenja.

Christine Dawood rekla je da je njezin suprug bio uzbuđen ‘poput malog djeteta‘. Titanikom se ‘zarazio‘ nakon posjeta izložbi o tom brodu u Singapuru na stotu obljetnicu potonuća.

2019. obitelj je posjetila Grenland i oduševila se ledenjacima i ledenim santama.

Ona sama je pronašla oglas za OceanGate i u početku namjeravala zaroniti s mužem.

Njihovo putovanje je odgođeno zbog pandemije, a kad su napokon mogli putovati, Suleman je bio dovoljno star da ide umjesto majke.

Tinejdžer je sa sobom ponio Rubikovu kocku nadajući se da će oboriti rekord u slaganju kocke pod vodom.

Christine je rekla de je Rush zajedno sa suprugom Wendy doputovao k njima u London kako bi ih obavijestio o nekim aspektima putovanja, iako su tehnički detalji ostali nepoznati.

‘Ta inženjerska strana... nismo imali pojma‘, kazala je. ‘Mislim, i u avionu sjediš i letiš, a da zapravo ne znaš kako motor radi.‘

No dodaje da ih je obuzela ideja pustolovine.

Christine kaže kako je njezin muž doslovno upijao sve priče P.H. Nargeoleta, jednog od najpoznatijih stručnjaka za Titanik, koji je također poginuo.

Francuz im je održao prezentaciju o svojih prethodnih 37 zarona te im ispričao zgodu kad je jednom ‘podmornica zapela na dnu tri dana te da su ostali bez komunikacija.‘

Christine je rekla kako se, kad je to čuo, njezin muž okrenuo prema njima i rekao: ‘O bože, to je tako cool!‘

Dodala je kako se silno veselio, a lice mu je posebno sjalo kad je govorio o svim tim štreberskim stvarima.

Kobno jutro

Ujutro 18. lipnja putnici su morali biti na palubi u pet ujutro. Christine Dawood kaže kako je bila zadivljena profesionalnošću svih na brodu.

‘Sve se činilo kao dobro podmazana operacija - vidjelo se da su to radili već mnogo pita‘, rekla je.

Suleman i Shahzada su na sebi imali OceanGate odijela, kao i nepromočive hlače, narančastu nepromočivu jaknu, čvrste čizme, prsluke za spašavanje i kacige.

Prije zarona su ih sve izvagali i slikali.

‘U ovome izgledam debelo i već se kuham‘, rekao je Shahzada trenutak prije nego se ukrcao na kobno putovanje.

Suleman se stepenicama lako spustio do čamca koji će putnike prevesti do platforme za koju je Titan bio pričvršćen.

No Shahzada je imao malo problema da dođe do platforme.

‘Trebala mu je pomoć jer su te čizme bile vrlo nespretne‘, rekla je Christine i dodala kako su se ona i Alina preplašile da će pasti u vodu u svoj toj opremi.

Svih pet putnika ušli su u podmornicu i zatvorili poklopac, a netko je stegnuo vijke.

Posada je zatim izvela manevar i spustila Titan u more.

‘To je bilo dobro jutro‘, kazala je Christine.

Nešto kasnije, čula je kako netko kaže da je izgubljena komunikacija s Titanom.

Otišla je do mosta odakle su motrili zaron podmornice, no tamo su joj kazali da ne brine jer su komunikacije i inače nepouzdane.

Također su joj kazali da će u slučaju bilo kakvih problema otkazati misiju, a podmornica će ispustiti svoje utege i izroniti na površinu.

No ubrzo je stigla vijest da ne znaju gdje se Titan nalazi.

‘Gledala sam u ocean u slučaju da podmornica ipak izroni‘, rekla je.

Christine ja također bila na brodu i pet dana kasnije kad je iz mora izvučena olupina implodirane podmornice.