Suđenje Perkoviću i Mustaču

Ivan Grujić, biskup dr.sc. Mili Bogović, bivši pukovnik Udbe, UDBA, zaštita komunističkih zločinaca, Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća, Petar Penava, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, Stjepan Đureković, Josip Perković, Ante Nobilo, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, Suđenja Perkoviću i Mustaču , udbaši, udbašija, UDBA, slučaj Đureković, anto nobilo, Suđenja Perkoviću i Mustaču , opstrukcija suđenja, predmet protiv Vinka Sindičića, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, DORH, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Stjepan Đureković, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, UDBA, udbašija, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač,  Ivan Krmpotić, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , slučaj Đureković, Stjepan Đureković, Vanja Špiljak, suđenje, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču , UDBA,
...zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića započeo je u ponedjeljak čitanjem zahtjeva obrane Josipa Perkovića za daljnjim spisima u vezi sa svjedocima.

"Zahtjevamo da državno odvjetništvo dostavi sve spise. Obrana smatra da spisi nisu potpuni jer nedostaje presuda sa suđenja Vinku Sindičiću iz 2000. na kojem se ovom predbacivala umiješanost u ubojstvo Brune Bušića. Iz stih spisa koji nedostaju je vidljivo da je Sindičić radio za njemačku tajnu službu. Smatramo da su ovi spisi važni u ovom slučaju", rekao je Perkovićev odvjetnik Richard Beyer.

On je postavio i drugi zahtjev u kojem se od Državnog odvjetništva, koje se u ovom procesu pojavljuje kao jedan od tužitelja, traži da objasni koji svjedoci stoje ili su bili u kontaktu s tajnim službama u Njemačkoj i jesu li od tih službi primali novac.

"Imamo dokaze, spise hrvatskog SDS-a iz 1970. iz kojih proizlazi da je BND Sindičiću davao upute u slučaju Doli i postoje dokazi da je primao novac... Sindičić je trebao biti ispitan, ali je prije suđenja jedan agent njemačkog Ureda za zaštitu ustavnog poretka utjecao na to da Sindičić ne svjedoči javno zbog toga jer bi to ugrozilo sigurnost Njemačke. Ali je spis držan strogo tajnim. Ured mu je dostavio branitelja, što se isto tako smatra novčanim poklonom njemačkih tajnih službi", rekao je Beyer.

Suđenje je nakon toga nastavljeno čitanjem presude Krunoslavu Pratesu iz 2008. u kojoj je on osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Sastav odvjetničkih timova je ostao isti, jedino je došlo do promjene u sastavu Državnog odvjetništva pa će ovoga tjedna umjesto Wolfa Dietera Dietricha, pored Lienharda Weissa, tužitelja zastupati Stefan Freuding.

Optuženici Josip Perković i Zdravko Mustač prate tijek suđenja na sličan način kao i petak. Perković cijelo vrijeme vodi bilješke, dok Mustač pomalo odsutno prati tijek suđenja.

Zanimanje medija, ali i publike za drugi dan suđenja znatno je splasnulo u usporedbi s prvim danom. Isto tako pred zgradom sudnice nije više bilo prosvjeda hrvatskih iseljenika kao što je to bio slučaj u petak kada su prosvjedujući tražili procesuiranje političkih ubojstava koje je u Njemačkoj počinila nekadašnja jugoslavenska služba sigurnosti.

Sudskim vijećem predsjeda sudac Manfred Dauster, koji je bio i član sudskog vijeća koje je 2008. osudilo Krunoslava Pratesa za suučesništvu u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Kao sutužiteljica u procesu pojavljuje se i udovica Stjepana Đurekovića Gizela Đureković koja ne nazoči procesu nego je zastupa odvjetnik.

Prvi dan suđenja u petak protekao je u čitanju optužnica i čitanju dokumenata koje je obrana Josipa Perkovića (69) dostavila sudu kao materijal koji bi mogao koristiti u daljnjoj obrani.

Predstavnici Glavnog državnog odvjetništva Wolf Dieter Dietrich i Lienhard Weiss pročitali su optužnicu u kojoj se optuženima predbacuje davanje naloga i organizacija Đurekovićeva ubojstva zaključivši kako se radi o ubojstvu iz "kako se čini, političkih razloga, dakle iz posebno niskih pobuda". Državni odvjetnici Dietrich i Weiss na konferenciji za novinare nakon ročišta nisu isključili mogućnost da sudsko vijeće na osnovu dokaza tijekom suđenja na kraju optužene osudi zbog samog ubojstva, umjesto suučesništva.

Nakon čitanja optužnice suci su krenuli s čitanjem dokumenata koje je obrana dostavila sudu pri čemu se radi o pismima koje je Perković posljednjih godina slao sudskom vijeću koje je sudilo Krunoslavu Pratesu kao i Bundestagu i ministru unutarnjih poslova te tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Sadržaj pisama se svodi na pokušaj diskreditacije glavnog svjedoka optužbe u slučaju protiv Pratesa te mogućeg svjedoka i u ovom procesu Vinka Sindičića, odnosno, u pismu predsjedniku Tuđmanu, o opisu Josipa Perkovića kao osobe.

Suđenje je prvog dana obilježio i kratki incident kada je Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pokušao od državnog odvjetništva zatražiti očitovanje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe (BND) na neke svjedoke i o ulozi BND-a u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji. Tražilo se očitovanje u vezi sa spoznajama koje posjeduje obrana po kojima je "najmanje jedan svjedok" pod utjecajem Njemačke obavještajne službe (BND) od koje prima "novčane nagrade" i upute kako svjedočiti, no predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster je Nobila upozorio da proceduralno postavljanje ovakvih zahtjeva u ovoj fazi procesa nije moguće, nakon čega je dogovoreno da Nobilo izjavu sudu dostavi u pismenom obliku u ponedjeljak.

Ispitivanje svjedoka, kako je priopćio Viši zemaljski sud, počet će 4. studenoga.

Zasad su predviđena 50 ročišta a suđenje bi trebalo trajati do kraja travnja sljedeće godine.

Hina