Josip Perković dobio 30 godina zatvora

Njemačku kaznu doživotnog zatvora bivšem jugoslavenskom i hrvatskom obavještajcu Josipu Perkoviću za ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prevelo je u 30-godišnju kaznu, koju će odslužiti u hrvatskom zatvoru, objavio je Sud u petak.

Sud je zaključio da u Perkovićevom slučaju treba primijeniti zakon koji je trenutno na snazi, a na tu odluku obrana ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Vrhovni sud.

Perkovićeva obrana ranije je tvrdila da u njegovom slučaju treba primijeniti 20-godišnju zatvorsku kaznu koja je bila najveća kazna u vrijeme ubojstva, a ujedno je i najpovoljnija za osuđenika.

Perković je za sudjelovanje u Đurekovićevom ubojstvu osuđen zajedno sa Zdravkom Mustačem, kojem će njemačku kaznu s hrvatskim propisima uskladiti Županijski sud u Velikoj Gorici.

Vrhovni zemaljski sud u Minhenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo Stjepana Đurekovića, kojeg su u lipnju 1983. ubili zasad nepoznati počinitelji.