SUDAC KOJI JE "OSLOBODIO" ĐOKOVIĆA "Što je taj čovjek još trebao učiniti? Ostaje u Australiji uz nadoknadu svih troškova"

Novak Đoković, melbourne, australia open

Sudac Anthony Kelly dao je za pravo prvom tenisaču svijeta, čiji je najveći argument bila nedosljednost državnih vlasti oko izdavanja, a potom poništavanja iste vize na ulasku u zemlju. Kelly je presudio da nije bilo valjanog razloga zbog kojeg bi službenici granične kontrole zabranili Đokoviću ulazak u Australiju te naložio njegovo puštanje iz imigracijskog pritvora u roku od pola sata. Australska vlada dužna je Đokoviću vratiti putovnicu i ostale osobne stvari te mu nadoknaditi sve troškove koji su nastali proteklih dana.

"To znači da deveterostruki osvajač Australian Opena i 20 Grand Slamova odmah može otići na terene Melbourne Parka i početi se pripremati za Australian Open koji počinje za sedam dana. Ipak, drama bi brzo mogla dobiti novi nastavak jer je Christopher Tran, odvjetnik koji zastupa državu, najavio da ministar imigracija Alex Hawke "zadržava osobno pravo" da Đokoviću opet poništi vizu i naloži deportaciju idućim avionom. U tom bi slučaju srpskom tenisaču bio zabranjen ulazak u Australiju u sljedeće tri godine", prenosi Jutarnji.

Sudac Kelly rekao je da je Đoković učinio sve što se od njega tražilo da bi dobio medicinsko izuzeće, te predočio dokaze pri dolasku u Australiju. Prema uputama koje je igračima poslao Australski teniski savez (Tennis Australia), izuzeće je mogao dobiti i na temelju pozitivnog PCR testa na covid-19 u posljednjih šest mjeseci.

"Pitanje koje me pomalo i uzrujava je što je taj čovjek još trebao učiniti?", rekao je sudac Kelly, na što se Đokovićev odvjetnik Nick Wood složio s njime. U raspravi je putem videolinka sudjelovao i sam tenisač, kojemu je Kelly dao dopuštenje da napusti Park Hotel u predgrađu Melbournea i bude sa svojim odvjetnicima.

O činjenici da Đoković nakon pozitivnog testa 16. prosinca nije bio u izolaciji, nego se pojavljivao na javnim događanjima, tijekom suđenja nije bilo riječi.