STRANI PLAĆENICI Uhićene ubojice predsjednika Haitija

STRANI PLAĆENICI Uhićene ubojice predsjednika Haitija
REUTERS/Estailove St-Val

Među naoružanim komandosima koji su ubili haićanskog predsjednika Hovenela Moisea bilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca s Haitija, priopćile su vlasti, dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubojstva.

Prema službenom priopćenju, pedesettrogodišnjeg Moisea je u srijedu rano ujutro u njegovu domu ubila skupina stranih, uvježbanih ubojica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

Umirovljeni kolumbijski vojnici među napadačima

Kolumbijski ministar obrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za sudjelovanje u ubojstvu umirovljeni članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.

Policija je osobe za koje se sumnja da su počinile ubojstvo u srijedu pratila do kuće u blizini mjesta zločina u Petionvilleu, sjevernom predgrađu glavnoga grada Port-au-Princea. Nakon pucnjave koja je trajala do kasno u noć uhićen je određeni broj osumnjičenih.

Šef policije Leon Charles u četvrtak kasno navečer novinarima je pokazao niz kolumbijskih putovnica, jurišnih pušaka, mačeta, walkie-talkieja i ostaloga. "Stranci su došli u našu zemlju ubiti predsjednika", rekao je Charles i dodao da je riječ o 26 Kolumbijaca i dvojici Amerikanaca s Haitija.

Uhićeno je 15 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca.

Ravnatelj kolumbijske policije Jorge Luis Vargas rekao je da je s Haitija primio zahtjev o informacijama o šestorici osumnjičenih, od kojih su dvojica navodno ubijena u pucnjavi. Ostala su četvorica uhićena.

Osumnjičeni provalili u veleposlanstvo Tajvana

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana, koji održava diplomatske veze s Haitijem, priopćilo je da je 11 osumnjičenih zarobljeno u njihovom veleposlanstvu u koje su provalili, dok glasnogovornik State Departmenta nije mogao potvrditi da su među uhićenima američki državljani, ali američke su vlasti u kontaktu s haićanskima, uključujući i istražitelje.

"Bio je to upad dobro opremljenih komandosa s više od šest automobila", rekao je haićanski ministar za izbore i međustranačke odnose Mathias Pierre.

Motiv ubojstva još nije službeno iznesen.

Moise je otkako je preuzeo dužnosti 2017. bio izložen masovnim prosvjedima – najprije zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.

Razjareno mnoštvo promatralo je u četvrtak policijsku operaciju, a neki su zapalili automobile osumnjičenika i kuću u kojoj su se skrivali. Charles je rekao da je narod pomogao policiji pronaći osumnjičenike, ali je pozvao stanovnike milijunskoga grada da ne uzimaju pravdu u svoje ruke.

U srijedu je proglašeno dvotjedno izvanredno stanje.