STRAH OD TERORIZMA Slovenija potvrdila suspenziju Schengena na granici s Hrvatskom, u Austriji vojska izlazi na ulice

Slovenija suspendira Schengen na granici s Hrvatskom
Luka Stanzl/PIXSELL

Švedska se pridružila rastućem broju europskih zemalja koje traže pooštravanje graničnih kontrola EU nakon incidenta u kojem je neuspjeli tražitelj azila ubio dvojicu švedskih nogometnih navijača u Bruxellesu.

Napadač Abdesalem Lassoued je nakon policijske potrage smrtno ustrijeljen ispred kafića u briselskoj četvrti Schaerbeek. Organizacija Islamska država je na društvenim mrežama preuzela odgovornost za napad 45-godišnjeg Tunižanina. Međutim, belgijske vlasti vjeruju da je djelovao sam.

Švedski premijer Ulf Kristersson izrazio je ljutnju zbog napada u kojem su poginula dva švedska državljanina u šezdesetim i sedamdesetim godinama, a treća osoba je ozlijeđena: ‘‘Svi pokazatelji govore da se radi o terorističkom napadu usmjerenom na Švedsku, ti ljudi su ubijeni samo zato što su Šveđani", rekao je Kristersson.

Lassoued je ciljao na svoje žrtve koje su nosile dresove svoje reprezentacije prije kvalifikacijske utakmice za Euro 2024. Prilikom napada Lassoued je uzvikivao "Allahu Akbar" (Alah je velik), a prije samog zločina snimio je videoporuku u svom stanu, zaklinjući se na vjernost Islamskoj državi i prijeteći napadom.

Utakmica je bila prekinuta više od dva sata, nakon čega se na velikom ekranu stadiona pojavila poruka: "Navijači, možete mirno napustiti stadion". Navijači su izašli na ulice pune policije, dok se potraga za napadačem nastavila.

Švedska veleposlanstva pozvala su državljane na pojačan oprez u inozemstvu, a Kristersson je naglasio potrebu za pojačanim graničnim kontrolama na vanjskim granicama EU, dovodeći u pitanje schengenski sustav koji ljudima omogućuje jednostavno kretanje između zemalja.

Lassoued je bio na radaru belgijskih vlasti i putovao je unutar schengenskog područja EU bez putovnice nakon što je ušao u Europu preko talijanskog otoka Lampedusa 2011. godine. Belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne priznao je da je Lassoued kao neuspjeli tražitelj azila trebao biti deportiran. Međutim, on nije bio na belgijskom popisu terorista, prenosi Jutarnji list.

Incident u Bruxellesu dogodio se usred rastućeg pritiska zbog povećanja ilegalnih ulazaka u EU, broja tražitelja azila te straha od novih terorističkih napada povezanih sa sukobima na Bliskom istoku. Švedska je u kolovozu podigla upozorenje za terorizam na drugu najvišu razinu nakon niza javnih spaljivanja Kur‘ana od strane iračkog izbjeglice koji živi u Švedskoj, što je rezultiralo prijetnjama islamskih militantnih skupina.

Incident u Bruxellesu dogodio se samo nekoliko dana nakon što je dvadesetogodišnjak čečenskog porijekla ubio profesora u francuskoj školi u gradu Arrasu. Slučaj je bio jedan u nizu s kojima se suočila Francuska posljednjih godina, zbog čega je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na pregled policijskih baza radikalnih pojedinaca, a ministar unutarnjih poslova na hitno pooštravanje zakona o imigraciji.

Osim Francuske i Švedske, i druge zemlje u Europi kreću prema pooštravanju migrantske politike. U Poljskoj, gdje bi Donald Tusk mogao preuzeti mjesto još uvijek aktualnog konzervativnog premijera Jaroslawa Kaczynskog, mnogi su slavili njegove liberalne vrijednosti. No, Tuskov eventualni uspon na vlast ne znači i ublažavanje migrantske politike zemlje. Na svojoj poziciji predsjednika Europskog vijeća Tusk je 2015. promijenio stav EU blizak Angeli Merkel, koja je dotad bila naklonjena migrantima.

Poljska je primila više od milijun migranata iz Ukrajine koji su pobjegli tijekom ruske invazije, no Tusk će nastaviti podržavati stav Poljske, koja odbija sudjelovati u najnovijem planu Europske unije za premještanje migranata i tražitelja azila unutar bloka te novčano kažnjavanje zemalja koje odbiju ugostiti azilante. Ovaj pakt iz lipnja napravljen je kako bi se ublažio pritisak na granice Italije i Grčke, koji traje od rata u Siriji 2015. Mađarska je također glasala protiv pakta, dok su Malta, Litva, Slovačka i Bugarska suzdržane.

U srijedu je i austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner izjavio kako se stupanj opasnosti od terorizma u toj zemlji podiže na drugu, najvišu razinu - narančastu. Austrijskoj policiji pomagat će i snage Savezne vojske. Rečeno je i kako je 90 vojnika, uglavnom pripadnika vojne policije, odmah raspoređeno na ulice Beča.

Slovenski ministar potvrdio: Uvodimo kontrole na granici s Hrvatskom

Slovenija će također uvesti i unutarnju kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom.

Informaciju je u emisiji N1 STUDIO SLOVENIJA potvrdio i slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, koji je rekao da je o tome već danas obavijestio ministre unutarnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Europi.

- Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka.