STRAH I NAPETOST U KIJEVU Rusija i Bjelorusija skupa uvježbavaju zračne snage u blizini granice

STRAH I NAPETOST U KIJEVU Rusija i Bjelorusija skupa uvježbavaju zračne snage u blizini granice

Rusija i Bjelorusija jutros su započele zajedničke vježbe zračnih snaga, što je izazvalo strahove u Kijevu i na Zapadu da bi Moskva mogla iskoristiti svog saveznika za pokretanje nove kopnene ofenzive u Ukrajini. Prema priopćenju objavljenom na Telegram profilu Ministarstva obrane Bjelorusije, jedinice ruskih zračno-svemirskih snaga stigle su u zračne luke Bjelorusije jučer kasno navečer.

Nešto poslije 8 sati ujutro po lokalnom vremenu Ministarstvo je priopćilo da su započele planirane zadaće borbene obuke. "Danas je započela zajednička taktička letačka vježba postrojbi zrakoplovstva Oružanih snaga Republike Bjelorusije i Ruske Federacije koje ulaze u sastav zrakoplovne komponente Regionalne grupacije snaga", objavili su. Ministarstvo je dodalo da je glavni cilj vježbe "povećanje operativne kompatibilnosti u zajedničkoj izvedbi zadaća borbene obuke".

Putin tvrdi da rat ide po planu

Ruski predsjednik Vladimir Putin je uoči održavanja vojnih vježbi za državnu televiziju Rusija 1 rekao da je ono što on naziva "specijalna vojna operacija" u Ukrajini dobilo pozitivan zamah i ide prema planu. "Dinamika je pozitivna. Sve se odvija u okviru plana Ministarstva obrane i Glavnog stožera", rekao je.

Putin je rekao kako se nada da će vojnici ostvariti više pobjeda nakon što je Rusija preuzela kontrolu nad istočnoukrajinskim rudarskim gradom Soledarom. Kijev i dalje osporava da je grad zauzet.