STOTINE BRODOVA PREUSMJERENO Kriza kod Sueskog kanala postaje sve ozbiljnija. Posljedice će najviše opet osjetiti EU

Sueski kanal

Više od 100 kontejnerskih brodova preusmjereno je na rutu oko južne Afrike kako bi izbjegli Sueski kanal. Radi se o novom znaku ozbiljnog poremećaja globalne trgovine, koji su izazvali pobunjenici Hutiji napadima na brodove na zapadnoj obali Jemena. Brodarska tvrtka Kuehne and Nagel rekla je da je identificirala 103 broda koji su već promijenili kurs, a očekuje se da će ih i više krenuti oko Rta dobre nade u Južnoafričkoj Republici umjesto kraćim putem kroz Sueski kanal.

Preusmjeravanje dodaje oko 6000 nautičkih milja tipičnom putovanju iz Azije u Europu te može dodati tri ili četiri tjedna vremenu isporuke proizvoda. To podrazumijeva i rast cijena prijevoza, koji će u konačnici platiti potrošači.

Pobunjenici Huti, koji su na strani Irana, rekli su da su napali brodove kao odgovor na izraelsko bombardiranje Gaze. Izrael je, podsjetimo, zračnim udarima i kopnenom invazijom uzvratio na brutalni napad Hamasa, islamističke organizacije koja kontrolira Gazu. SAD je u utorak priopćio da će stati na čelo pomorske koalicije za zaštitu plovidbe u Sueskom kanalu.

Važnost Sueskog kanala

Svake godine Sueskim kanalom prođe oko 19.000 brodova, što ga čini jednom od ključnih svjetskih ruta, posebice za fosilna goriva i robu koja se kreće od Azije prema Europi, što znači da će posljedice najviše osjetiti Europska unija.

Brodovi koji su do sada skrenuli imali su kapacitet za prijevoz kontejnera od šest metara, rekla je kompanija Kuehne and Nagel. Tankeri za naftu i plin također su preusmjereni, pri čemu je British Petroleum (BP) najveća kompanija koja je javno izjavila da je to učinila. Njegov konkurent Shell odbio je komentirati.

Michael Aldwell, član uprave Kuehnea i Nagela za pomorsku logistiku, rekao je: "Predviđa se da će produljeno vrijeme plovidbe apsorbirati 20% kapaciteta globalne flote, što dovodi do potencijalnih kašnjenja u dostupnosti brodskih resursa. Uz to, kašnjenja u vraćanju prazne opreme u Aziju vjerojatno će predstavljati izazove, što će dodatno utjecati na ukupnu pouzdanost opskrbnih lanaca."

Tvrtke diljem svijeta, uključujući nekoliko velikih proizvođača automobila, prate situaciju kako bi utvrdile može li to utjecati na njihove opskrbne lance. Posljednje veliko neočekivano zatvaranje Sueskog kanala dogodilo se u ožujku 2021., kada je kontejnerski brod Ever Given blokirao prolaz šest dana.

Ne bi trebalo biti utjecaja na maloprodaju ovog Božića, ali...

Najnoviji poremećaj neće utjecati na maloprodajnu industriju ovog Božića jer se zalihe stvaraju tjednima ili čak mjesecima unaprijed, što znači da su proizvodi već u trgovinama ili skladištima diljem Europe.

Produljeni prekid uobičajenih obrazaca dostave mogao bi na kraju uzrokovati nestašice proizvoda za potrošače ili dijelova za proizvođače iako je malo njih dosad prijavilo bilo kakve negativne efekte. Period poremećaja poklopio se s razdobljem u kojem su mnoge tvornice privremeno zatvorene za Božić, što tvrtkama daje dodatno vrijeme da osiguraju ključne zalihe.

Neki su se proizvođači već prebacili s opskrbnih lanaca koji su se oslanjali na brzi dolazak robe na manje učinkovit, ali otporniji model "za svaki slučaj", s više zaliha dijelova ključnih za proizvodnju.