ŠTO SE RADI Mjesec dana je prošlo od ubojstva djece u beogradskoj osnovnoj školi

Pucnjava Beograd škola Vladislav Ribnikar
Telegraf

Prošlo je točno mjesec dana od masovne pucnjave u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' na Vračaru u Beogradu kada je 13-godišnji K. K. iz vatrenog oružja usmrtio devetoro đaka i čuvara škole.

Istog dana, dok su neki roditelji ispred škole i dalje čekali svoju djecu, održana je konferencija za medije na kojoj su iznijete prve službene informacije. Kako je rečeno, ranjeno je šestoro djece i nastavnica povijesti, dok je ubijeno osmoro učenika i čuvar škole, piše Telegraf.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić, do detalja je objasnio kako se odigrala masovna pucnjava i naveo da je ona mjesec dana planirana. On je rekao da je dječak dva pištolja sa pet okvira uzeo iz očevog sefa, a da je u školu donio i četiri molotovljeva koktela.

"Oko 8:40 sati dežurnu službu Policijske uprave za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora i prijavila da je u školu ušlo dijete sa vatrenim oružjem koje nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8:42 pozvala nepoznata osoba i predstavila se kao K. K. i rekao da je upucao više osoba. Doalskom policije na mjesto događaja, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dječaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je ubijeno, sedam djevojčica i jedan dječak", rekao je Milić.

Dječak je odmah uhićen, a pronađeno je i oružje kojim je izvršeno kazneno djelo, kao i četiri Molotovljeva koktela. Informacija koju je Milić iznio, a koja je šokirala javnost, bila je da je K. K. napravio spisak učenika škole koje je htio likvidirati.

"Motiv još nije utvrđen, niti nam je rekao. Izabrao je taj dan i tu učionicu iz razloga što je učionica povijesti bila blizu ulaza u školu, a prvi sat imalo je njegovo odjeljenje VII/2. Pištolje je uzeo iz sefa svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i ponio četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je pucao u radnika osiguranja, nakon toga se okrenuo ka djeci koja su bila dežurna i pored nje koja je stajala za stolom, i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života", dodao je Milić.

On je ispričao da je K. K. zatim nastavio ka kabinetu povijesti, da je usput zamijenio okvir pištolja, pa da je pucao ka nastavnici i ostalim učenicima.

"Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, vadi okvir, baca ga, i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao. Sam je pravio plan ulaza i izlaza iz škole i, kako je sam rekao, odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dijete da likvidira i po kojem broju - iz VII/2, VIII/4, VI/4, VIII/2, VII/4 i VII/3, i to po broju po broju 1,4, 2, 6 i 6...", rekao je Milić na konferenciji za medije.

Doktorica Ivana Stefanović iz Hitne pomoći rekla je da je prvi poziv iz škole na Vračaru upućen u 8:43 sati, da je javljeno da se dogodila pucnjava i da ima ozlijeđenihl. Ipak, nitko od radnika Hitne pomoći nije ni slutio koliki su razmjeri pucnjave u pitanju.

"Kao što protokol nalaže, odmah pošaljete tri najbliže ekipe, koje su tamo bile vrlo brzo. Oni su nam javili šta se tamo dalje događa, tako da smo cijeli rad brzo reorganizirali, da spasimo što je moguće više ozlijeđenih", istaknula je doktorica Stefanović.

Navela je da je prva ekipa koja je stigla zbrinula dječaka od 13 godina i prevezla ga u Urgentni centar, druga ekipa djevojčicu od 13 godina u Kliniku u Tiršovoj, treća ekipa dječaka od 13 godina u Tiršovu, četvrta ekipa dječaka i djevojčicu u Urgentni centar, peta ekipa nastavnicu (53) u svjesnom stanju, u Urgentni centar i šesta ekipa dijete od 13 godina također u Tiršovu.

Pucnjava Beograd škola Vladislav Ribnikar

Dok je u školi trajao očevid, u jednom trenutku je čak 11 ekipa bilo sa obje strane škole, da pomognu roditeljima koji su se okupili na Cvjetnom trgu, gdje su djeca izvedena, a i sa druge strane, gdje su roditelji tražili djecu koja se nisu javljala na telefon, navodi Telegraf.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznio je informacije o tome kakve je sadržaje na internetu gledao K. K. i između ostalog prikazao spot sa Youtubea u kojem mladić veliča oružje i snajperom nišani na ljude.

"Dječak je bio pratitelj ovog momka. To je ustanovljeno, ovi mladići su to skinuli poslije izvjesnog vremena, ali policija i BIA su to našle. Teško je pronaći uzročnu vezu, ali ovo je gledao dječak osumnjičen za ubojstvo. Djeca prate društvene mreže i gledaju to. Djeca igraju čudne igrice i na Youtubeu imaju ovakve stvari i na drugim mrežama, moramo naći rješenje, ali to neće biti vid cenzure. Sve promovira nasilje, onda nikada ne bismo gledali filmove", kaže Vučić.

Otac dječaka, V. K. je istog dana uhićen prema nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu i određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je da je izvršio kazneno djelo 'Teška djela protiv opće sigurnosti'. On je, kako je navela njegova odvjetnica Irina Borović, tek na saslušanju saznao sa pune razmjere onoga što je njegov sin uradio. Ocu dječaka određen je pritvor. U međuvremenu, 2. lipnja V. K., ocu dječaka koji je osumnjičen za masovno ubojstvo u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar', Viši sud u Beogradu produžio pritvor, a koji može trajati najduže 30 dana.

Djevojčica A. A., koja je teško ozlijeđena kada je K. K. pucao u nju, je 15. svibnja u bolnici izgubila bitku za život. Ona je 10. žrtva masakra koji je počinio 13-godišnji dječak. Djevojčica je umrla u UDK 'Tirševa', a imala je teške ozljede glave i pored nadljudskih napora liječnika, podlegla je ozljedama.

Prvo osnovno javno tužiteljstvo u Beogradu utvrđuje je li M. K., majka dječaka koji je izvršio masovnu pucnjavu u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' izvršila kazneno djelo 'Zapuštanje i zlostavljanje maloljetne osobe'.

Tužiteljstvo je Policijskoj upravi za grad Beograd uputilo zahtjev za prikupljanje potrebnih obavještenja kojim je naređeno da se sasluša osumnjičena M. K., da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u Osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar', kao i da se poduzmu sve druge mjere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Također, Gradskom centru za socijalni rad naređeno je da izvrši dijagnostičku procjenu funkcioniranja obitelji maloljetnog K. K. i o tome dostavi izvještaj tužiteljstvu, kao i da utvrdi je li se navedena obitelj od ranije nalazila u evidenciji tog organa.

Kako je navedeno, naređeno je da se ispita još jedan svjedok koji je bio u bliskom kontaktu sa K. K. - dadilja.

"Majka je na saslušanju u policiji, između ostalog, navela da je sa K. K. vrijeme provodila i dadilja, koja je brinula o njemu. Istraga vjeruje da će njenim saslušanjem mnogi dodatni detalji iz života dječaka biti poznati organima istrage, ali ono što je najvažnije je da dadilja otkrije kakav je zaista bio odnos majke i oca prema dječaku i obrnuto. 

Ta žena je inače čuvala K. K., ali i njegovu sestru. Dakle, ono što je najvažnije za istragu, ponavljam, u ovom trenutku je da se utvrdi kakav je odnos bio u kući i je li dječak eventualno nekim ponašanjem ukazivao na to da može počiniti zločin", rekao je za Telegraf.rs sugovornik iz istrage.

Također je naređeno da se ispitaju i roditelji djece sa kojom se K. K. družio, a potom i učitelji, susjedi, drugi članovi obitelji.

"Otac je u pritvoru od 5. svibnja, a u Višem javnom tužiteljstvu negirao je djelo koje mu se stavlja na teret, a to je 'Teško djelo protiv opće sigurnosti'. Potom, majka je dala izjavu u policiji, a pretkazneni postupak od Prvog osnovnog javnog tužiteljstva protiv nje preuzelo je Više javno tužiteljstvo. Kako je već objavljeno, po prijemu izvještaja, spisi predmeta su dostavljeni Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu radi spajanja sa predmetom u tom tužiteljstvu jer se tu vodi istraga protiv V. K., oca maloljetnog K. K. zbog kaznenog djela 'Teška djela protiv opće sigurnosti'.

Imajući u vidu da između kaznenih djela koja im se stavljaju na teret postoji međusobna veza i djelimično isti dokazi, te je cjelishodno da se vodi jedinstveni postupak. Pretkazneni postupak protiv majke vodi se u cilju utvrđivanja je li se u njenim radnjama stiču elementi kaznenog djela 'Zapuštanje i zlostavljanje maloletne osobe', dok se protiv oca vodi istraga zbog kaznenog djela 'Teška djela protiv opće sigurnosti', a bit će ispitano i da li se u njegovim radnjama eventualno stiču elementi kaznenog djela 'Zapuštanje i zlostavljanje maloljetne osobe'. Akcenat je na tome da se utvrdi kakav je zaista odnos bio majke, oca i K.K.", rečeno je za Telegraf.

K. K. zbog toga što još nije napunio 14 godina nije kazneno odgovoran, te neće moći biti osuđen, a i dalje se nalazi u psihihatrijskoj bolnici.