VIDEO  ŠTO SE DOGAĐA U DAVOSU? Amazonski šaman izveo poganski obred nad svjetskim moćnicima koji raspravljaju o klimi i prirodi

Šaman Davos

Amazonski šaman je u srijedu izveo poganski ritual nad panelom nakon što su članovi raspravljali o "Klimi i prirodi" na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) 2024. u Davosu, Švicarska.

Nakon rasprave o tome kako "omogućiti budućnost s nultom neto emisijom i pozitivnim utjecajem na prirodu", žena predstavljena kao poglavica Putanny iz plemena Yawanawá iz Amazone održala je kratki govor tražeći pomoć u "iscjeljivanju planeta". Predstavila se kao predstavnica "glasova prirode" i "glasova šume" te zaključila: "Kada smo svi ujedinjeni u srcima i mislima, naša Majka Zemlja će nas slušati", piše američki LifeSiteNews.

Nastavila je s izvođenjem onoga što se činilo kao poganski ritual "blagoslova", trljajući ruke i izgovarajući "molitvu" prije nego što je puhaljala zrak na glavu svakog člana panela.

Članovi panela i poglavica Putanny potom su se uhvatili za ruke uz pljesak publike i primili ovacije na nogama od nekoliko pojedinaca, posebno bivšeg potpredsjednika SAD-a i alarmista za klimu Ala Gorea.

Tek nedavno, 2005. godine, ženama je dopušteno da prođu inicijaciju kao duhovni vođa, ili šaman, plemena Yawanawá. Prema Vivejaru, online izvoru informacija o Brazilu, pleme vjeruje da "šamani čuvaju znanje plemena, od medicine do umjetnosti, i uče magijske tajne s duhovima."

Druga web stranica posvećena Yawanawáima priznaje da "šamanska moć ima dvostruku prirodu jer istovremeno omogućava sposobnost liječenja i izazivanja bolesti", te da "optužbe za čaranje i trovanje među Yawanawáima postoje kako među grupama tako i unutar njih, izazivajući povremene društvene napetosti koje mogu dovesti do podjela."

Javno dostupne informacije o duhovnosti Yawanawáa su prilično ograničene i uglavnom opisuju njihove religijske rituale umjesto duhovnih vjerovanja koja stoje iza takvih rituala. Na primjer, više izvora ističe da tijekom određenih ceremonija iscjeljivanja, šamani Yawanawáa konzumiraju Ayahuascu, psihoaktivni napitak koji se često koristi u Amazoniji tijekom duhovnih praksi.

U radu iz 2004. godine pod nazivom "Antropologija napadačke čarolije i vještičarenja u Amazoniji", Neil L. Whitehead i Robin Wright ističu da " ... s obzirom na motivacije samopoboljšanja koje su mnoge doveli do popularnog razumijevanja šamanizma, dva definirajuća aspekta šamanizma u Amazoniji - krv (tj. nasilje) i duhan - jednostavno su izbrisani iz takvih prikaza."

Autori potvrđuju s mnogim anegdotama da se šamanizam tradicionalno koristio za nanošenje smrti i patnje neprijateljima, kao i za liječenje. Oni idu tako daleko da tvrde da "ritualne prakse iscjelitelja su usko povezane s napadima šamanskih ubojica i ne mogu se razumjeti odvojeno od njih."

WEF službeno ne podržava određenu religiju ili duhovnost, ali organizira "ekumenske" panele tijekom svojih godišnjih sastanaka koji uključuju sudionike različitih religija.

Prošle godine, govornik WEF-a otkrio je tijekom panel rasprave "Očuvanje vjere" da mu je rečeno da ne koristi riječi "Bog", "vjera" i "religija" tijekom svog govora.

Sudionici panela na ovogodišnjoj raspravi o "Klimi i prirodi" uključivali su izvršnu direktoricu Međunarodnog monetarnog fonda Kristalinu Georgievu; atmosfersku znanstvenicu Katharine Hayhoe; izvršnog direktora Ingka Group Jespera Brodina; potpredsjednika farmaceutske tvrtke Roche Holding Andréa Hoffmanna; i predsjednika Svjetske banke Ajaya Bangu.