VIDEO  Što je to dron Komarac-1 čiju je proizvodnju u 5.000 primjeraka najavio Vučić

Dron Komarac

Tijeom prikaza najnovijih proizvoda Vojnotehničkog instituta Vojske Srbije, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije krio zadovoljstvo. Između ostalog Vučić je govorio o promjenama u suvremenom ratovanju i svim izazovima koje ono nosi.

Vučić opsjednut vojnom tehnologijom

"Sve mijenjamo u vojsci, bukvalno sve iz koncepta sadašnje četiri brigade, lokalizirane po mjestu stanovanja, sve ćemo drugačije da radimo, neću još da govorim, dakle kako ćemo kroz divizije, pukove i sve drugo da uvezemo, da u svakom trenutku imamo mogućnost djelovanja na bilo kojem dijelu teritorije, plus dodatno ojačanje", rekao je Vučić.

Naročiti naglasak Vučić je stavio u uvođenje drona-samoubojice Komarac-1 u naoružanje Vojske Srbije. Naime, dron je naoružan minobacačkom minom 60 milimetara koju proizvodi valjevski "Krušik". Uopće, radi se o konceptu jednosmjernih dronova za uništavanje različitih tipova ciljeva uz malu cijenu koštanja. 

"Krušik će sve svoje mine da isporuči, one koje idu na te Komarce, dakle 5.000 onih koji mogu da nanesu ozbiljnu štetu i lako oklopnim vozilima ali i neprijateljskoj pješadiji unosi kaos. Zamislite da imate na kilometar udaljenosti neprijateljske rovove, pošaljete Komarce i sa lakoćom ćete osvojiti tu borbenu liniju", zaključio je srbijanski predsjednik. 

Sadržaj se učitava...

Kada su se pojavili, služili su prije svega za snimanje iz zraka, a danas se sve više koriste kao oružje. Riječ je o malim dronovima, najčešće kvadrikopterima, koji su u velikoj mjeri izmijenili suvremeno ratovanje što se najbolje vidi na snimcima sa fronta u Ukrajini. Koriste se za napad na vojnike koji ih često ne čuju i ne vide iako su točno iznad njih, nevjerojatno precizno ubacivanje bombi u rov pa i u otvor kupole tenka. Još ubojitiji su dronovi kamikaze, koje se zalijeću na cilj i po udaru eksplodiraju.

Patent tvrtke Šumadija dynamics

Mnoge države razvijaju velike dronove tog tipa, ali su na ratištu sveprisutne male letjelice tog tipa u ogromnim količinama. I sustav obrane Srbije prati te trendove, pa i kada je riječ o malim dronovima kamikazama.

Ova izjava Aleksandra Vučića pokrenula je spekulacije na koju bespilotnu letjelicu je mislio predsjednik koji je i vrhovni komandant, budući da je više projekata u razvoju.

„Komarac” je patent tvrtke „Šumadija dajnamiks”, koja je integrirana u domaći sustav obrane. Znani su po originalnim tehničkim rješenjima kao što je automatski punjač okvira za puške o kojem je „Politika” već pisala, a ovog puta to je dron kamikaza zanimljivog sferičnog oblika. Izgleda kao polulopta, pri čemu je sferični oblik okrenut na dolje, a gore su naravno četiri rotora.

Kako kaže Mihailo Kinkela, zamjenik ravnatelja „Šumadije dajnamiksa”, „komarac” je namijenjen za uništavanje neprijateljske žive sile (i materijalnih sredstava) koji se nalaze na otvorenom prostoru, u zaklonu ili u vozilima. Dron je dimenzija nepunih trideset puta trideset centimetara, težak je 450 grama i ima domet do sedam kilometara. Spada u kategoriju FPV (First person view), njime upravlja operater koji preko kamere ima „pogled” iz drona na ZD naočalima ili na zaslonu upravljačke stanice, kao da leti sa njim.

Naoružan termobaričnim eksplozivom

„U osnovnoj verziji dron je naoružan termobaričnim eksplozivom. U ovisnosti od potrebe može se naoružati i eksplozivnim punjenjem sa kumulativnim ili parčadnim dejstvom”, objašnjava Kinkela.

Osnovna verzija drona, koja nosi termobarični eksploziv, djeluje po cilju udarno-toplotnim valom koji nastaje prilikom detonacije koju aktivira operater po dolasku letjelice iznad cilja ili pri njezinom ulasku u neprijateljski zaklon. Na otvorenom prostoru najubojitiji efekt se postiže pri eksplozijama na visini od dva do četiri metra. Upravo zbog najboljeg efekta djelovanja eksplozije je i izabran sferični oblik letjelice.

Dron Komarac

Borbeni komplet čine šest dronova, upravljačka stanica i 3D naočale. U planu je niz verzija „komarca”, pri čemu će ona najveća i najmoćnija, dimenzija 45 puta 45 centimetara, opremljena duplim motorima, imati domet do dvadeset kilometara a u zraku će moći da ostane 25 minuta leteći brzinom do 80 kilometara na sat. Imat će bojevu glavu od nešto više od tri kilograma termobarične smjese sa 742 kuglice smrtonosnog djelovanja i na daljinama do 25 metara od mjesta eksplozije.