ŠTO JE RADIO PAPIN ČOVJEK U MOSKVI? Susreo se s Putinovim savjetnikom i patrijarhom Kirilom

Papin izaslanik

Papin izaslanik kardinal Matteo Zuppi rekao je u nedjelju da je njegova misija u Moskvi u vezi s ukrajinskim ratom bila usmjerena na humanitarna pitanja i da nije uključivala nikakve rasprave o mirovnom planu.

Papa Franjo je u svibnju zatražio od Zuppija, čelnika Talijanske biskupske konferencije, da provede mirovnu misiju kako bi pokušao pomoći u okončanju rata u Ukrajini, prenosi Hina.

Zuppi se ovaj tjedan u Moskvi sastao s jednim od savjetnika predsjednika Vladimira Putina, Jurijem Ušakovim, i poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom. Ranije u lipnju također je posjetio Kijev radi razgovora s predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Svi sastanci "bili su važni, posebno u humanitarnim aspektima, na koje smo se fokusirali. Ne postoji mirovni plan, niti posredovanje", rekao je Zuppi državnoj televiziji RAI.

"Postoji velika težnja da nasilje prestane i da se ljudski životi sačuvaju, počevši od zaštite malene djece", rekao je, dodavši da će se sljedećih dana sastati s papom Franjom kako bi razgovarali o ishodu susreta koje je imao.

Govoreći vjerskom izaslanstvu carigradskog patrijarha u petak, papa Franjo je rekao da se ne nazire kraj ratu u Ukrajini dok je njegov izaslanik za mir završavao trodnevne razgovore u Moskvi.

Istog dana, u priopćenju Vatikana navodi se da je posjet bio "usmjeren na prepoznavanje humanitarnih inicijativa koje bi mogle otvoriti puteve miru". Franjo je opetovano pozivao na prekid ruske invazije na Ukrajinu, koja je uništila ukrajinska sela i gradove, uzrokovala smrt desetaka tisuća ljudi, a milijune protjerala iz njihovih domova.

Tijekom svog nedjeljnog blagoslova, Franjo je pozvao hodočasnike da nastave moliti za mir, "čak i tijekom ljeta, a posebno za ukrajinski narod".