ŠTO ĆE POKAZATI ISTRAGA Grčki sudac detaljno opisao napad Boysa, policija usmjerena na dva noža

BBB Atena
Screenshot

Osoblje grčkih laboratorija koji istražuju nalaze s mjesta ubojstva Michalisa Katsourisa ima težak zadatak, s obzirom na to da je on izboden u prostoru na kojem nema sigurnosnih kamera. Grčki mediji pišu da će sutra biti gotovi DNK nalazi, a procjenjuje se da će se iz njih dobiti barem neke korisne informacije, primjerice, tko je udario Michalisa Katsourisa maljem nakon što je već bio izboden.

Prema informacijama iz grčkih medija, u forenzičkim se laboratorijima nalazi 60 predmeta, oružja i streljiva, zaplijenjenih s mjesta sukoba. Od toga se posebno ističu dva preklopna noža koja su pronađena kod jednog Albanca i 23-godišnjeg Hrvata. Cilj je utvrditi nalazi li se na tim noževima DNK ubijenog, prenosi Jutarnji list.

Prema policijskim izvorima, do sada u forenzičkim laboratorijima nije pronađeno ništa što bi moglo povezati DNK iz tijela s genetskim materijalom bilo kojeg od uhićenih muškaraca.

Istraga je sada usmjerena na mobitele hrvatskih huligana. Policija vjeruje da možda postoji neka snimka koju su sami huligani snimili kako bi se potom hvalili svojim "dostignućima" postavljajući je na internet.

Sud opisao što se događalo te večeri
Prema grčkim pravosudnim tijelima, u sklopu navodne zločinačke organizacije postojale su različite uloge, pri čemu su optuženici "s jasnom sportskom referencom i navijačkom motivacijom težili sustavnom činjenju nedjela nad navijačima drugih klubova".

Sud opisuje i što se događalo te večeri.

“Članovi zločinačke organizacije su se - nakon telefonskog dogovora - okupljali u skupine na 'sigurnim' mjestima, kako ih ne bi primijetili policajci u ophodnji i navijači suparničkih skupina.

Nakon toga su se ukrcali u svoja vozila kojima su se, krećući se u koloni, približavali mjestima okupljanja udruga navijača suparničkih klubova te se neprimijećeni parkirali u susjednim ulicama.

Prilikom izlaska iz vozila opremili su se sredstvima sposobnim za izazivanje opasnosti za fizički integritet trećih osoba, odnosno improviziranim eksplozivnim napravama, kamenjem, petardama, bakljama, palicama, noževima i sl. te su pješice pojurili prema svojim metama, izazivajući sukobe i fizičke ozljede te su pritom oštetili parkirana vozila oko njih", piše u obrazloženju odluke o istražnom zatvoru, prenosi Index.

Uskoro bi mogla krenuti uhićenja grčkih huligana?

Policija analizira informacije s mobitela uhićenih Bad Blue Boysa te je već prikupila dio važnih informacija, objavili su danas grčki mediji.

Ono što je još zanimljivije je da grčki mediji najavljuju da bi, zahvaljujući prikupljenim informacijama, uskoro mogla krenuti uhićenja grčkih huligana koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali u sukobima Bad Blue Boysa i grčkih huligana u kojima je poginuo navijač AEK-a Michalis Katsouri.

Podsjetimo, u redovima Bad Blue Boysa, ali i drugdje, počela se javljati sumnja u nepristranost istrage u Grčkoj nakon ubojstva navijača AEK-a s obzirom na činjenicu da ogroman broj privedenih čine upravo huligani iz redova Boysa usprkos notornoj činjenici da su u, u po svemu sudeći, dogovorenom sukobu sudjelovali i huligani koji navijaju za AEK, ali i navijači suparničkog Panathinaikosa, za koje se sumnja da su bili domaćini zagrebačkim huliganima.

Naime, kako javlja Ertnews, na temelju analize GPS podataka i drugih informacija s mobitela uhićenih Bad Blue Boysa, pokušavaju identificirati osobe s kojima su privedeni Boysi bili u kontaktu tijekom boravka u Grčkoj. Neki od tih kontakata mogli bi imati ključnu ulogu u neredima, navodi taj grčki portal, dodajući da su u skoroj budućnosti moguća nova uhićenja, ovaj put grčkih državljana.

"Prikupljeni neki podaci koji bi mogli pomoći u identifikaciji ubojice"

Jedna od teorija je da je napad izveden na mjestu koje nije pokriveno kamerama. Istražitelji pokušavaju pronaći tragove koji bi mogli dovesti do počinitelja, poput specifičnih tetovaža koje bi ga mogle identificirati. Prema nekim informacijama, vjeruje se da su već prikupljeni neki podaci koji bi mogli pomoći u identifikaciji počinitelja ubojstva navijača AEK-a, navodi grčki portal.

U međuvremenu, privedeni navijači Dinama prebačeni su u različite zatvorske ustanove diljem Grčke. Sigurnosne mjere su pojačane kako bi se izbjegli mogući sukobi s drugim zatvorenicima, prvenstveno Grcima i Srbima.