ŠTO ĆE BITI S TISUĆAMA IZBJEGLICA? Armenija će primiti 40 od 120 tisuća Armenaca iz Gorskog Karabaha

Armenija izbjeglice

Armenski premijer Nikol Pašinjan je kazao da se Armenija priprema primiti 40.000 karabaških obitelji, te je optužio ruske mirovnjake da ne čine dovoljno kako bi pomogli Armencima.

U Nagorno-Karabahu živi oko 120.000 ljudi. Armenske snage u separatističkom Gorskom Karabahu predale su se u srijedu Azerbajdžanu, koji je tamo dan ranije pokrenuo vojnu operaciju velikih razmjera.

Kako prenosi agencija Armenpress, Pašinjan je govorio o spremnosti da prihvati izbjeglice iz Nagorno-Karabaha odgovarajući na optužbe da Jerevan zapravo ne želi prihvatiti Armence iz Nagorno-Karabaha, prenosi Klix.

Armenija izbjeglice

Premijer se branio da je već početkom tjedna naredio radnim grupama da osiguraju smještaj za potencijalne izbjeglice i da je vlada već pripremila desetke tisuća soba.

Međutim, iz Jerevana još uvijek nema vijesti o početku evakuacije stanovnika Karabaha. U srijedu je rusko ministarstvo odbrane objavilo, bez dodatnih detalja, da je više od dvije tisuće civila evakuirano iz najopasnijih područja Nagorno-Karabaha akcijom takozvanog ruskog mirovnog kontingenta koji na tom području djeluje od kraja rata 2020. godine.

Jedinu kopnenu vezu između Nagorno-Karabaha i Armenije, Lachinski koridor, Azerbajdžan blokira već deset mjeseci. Mnogi stanovnici Nagorno-Karabaha su stoga u srijedu otišli u zračnu luku u Stepanakertu, administrativnom središtu regije, u nadi da će napustiti područje.

Međutim, zračna luka ne radi od 1990-ih i sada služi kao sjedište ruskih snaga u Karabahu.

U četvrtak su u azerbajdžanskom gradu Jevlachu održani razgovori između predstavnika armenskog stanovništva tog područja i azerbajdžanskih vlasti o budućnosti regije i etničkih Armenaca koji tamo žive. Rezultati nisu poznati. Međutim, obje su se strane uskoro dogovorile o sljedećem krugu pregovora.