STEZANJE OBRUČA Europska unija najavila 11. paket sankcija protiv rusije, evo o čemu je riječ

Josep Borell
EPA

Jedanaesti paket sankcija EU protiv Rusije bit će usmjeren na poduzeća koja izbjegavaju sankcije preko treće strane, rekao je Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borell.

"Tijekom tjedna članice EU su razgovarale o 11. paketu sankcija protiv Rusije koje će zatvoriti propuste i kako na najbolji način riješiti pitanje izbjegavanja regulativa i preusmjeravanja trgovine zabranjenim proizvodima. Prijedlog o kojem se razgovara će, između ostalog, omogućiti ciljane mjere protiv poduzeća koja namjerno izbjegavaju sankcije", naglasio je Borell.

Prema njegovim riječima, sprječavanje izbjegavanja sankcija je 'delikatno pitanje' jer EU ne može primorati treće države da poštuju restriktivne mjere bloka i ti pokušaji mogli bi izazvati negodovanje tih zemalja, prenosi Srna.

Borell je izrazio zabrinutost što je Indija u značajnoj mjeri povećala uvoz nafte iz Rusije i počela da u EU prodaje velike količine prerađenih proizvoda od tog energenta.

Borell je naglasio da on ne okrivljuje Indiju ili neke ostale treće zemlje, pošto one ne podliježu zakonu EU, ali je zatražio pronalaženje adekvatnog rješenja kojim će se, na neki način, spriječiti europske kompanije da kupuju proizvode dobivene od ruskih proizvoda.