STANJE VELIKE KATASTROFE Najrazorniji tornado u povijesti Sjedinjenih Američkih Država

Amerika, Kentucky, nesreća

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je stanje velike katastrofe u Kentuckyju nakon niza smrtonosnih tornada koji su pogodili tu saveznu državu u petak, rekao je dužnosnik administracije, a riječ je o odluci koja otvara put za dodatnu saveznu pomoć.

Donošenje takve odluke u nedjelju je službeno zatražio guverner Kentuckyja Andy Beshear.

Biden je primio zahtjev i odobrio ga u nedjelju navečer, rekao je dužnosnik administracije, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Guverner je ocijenio da su tornada bila najrazornija u povijesti države, navevši da su srušene čak i najčvršće zgrade.

Jedan vrtlog prešao je 365 kilometara terena, gotovo cijeli Kentucky, rekao je Beshear.

Spasilačke službe u Kentuckyju u nedjelju su pretraživale ruševine u potrazi za preživjelima, a vlasti se boje da je poginulo više od stotinu ljudi te upozoravaju da su male nade da će se pronaći još preživjelih nakon razornih tornada koji su odnijeli živote u najmanje pet država.

Šest osoba poginulo je kada je tornado srušio skladište Amazona u Illinoisu, u Arkansasu je srušen starački dom, u kojem su poginule dvije osobe.

Kuće sravnjene sa zemljom

Četiri su osobe poginule u Tennesseeju, a dvije u Missouriju.

Najveću je štetu pretrpio gradić Mayfield na jugozapadu Kentuckyja, u kojemu živi 10 hiljada ljudi, i gdje su kuće sravnjene sa zemljom ili su ostale bez krovova, iščupana su velika stabla te saobraćajni znakovi, a srušene su i tvornica svijeća te vatrogasna i policijska stanica.

Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da je u njegovoj državi poginulo najmanje 80 osoba te da bi taj broj mogao narasti i na više od stotinu, ali je istaknuo kako se nada “čudu” premda su prošla već više od 24 sata otkako je u ruševinama pronađena zadnja živa osoba.

“Najprije ćemo svi zajedno tugovati, a onda ćemo se svi zajedno baciti na obnovu”, rekao je Beshear novinarima u nedjelju navečer.

Više od 300 pripadnika Nacionalne garde uklanja ruševine, a timovi dijele vodu i generatore, dok Savezna agencija za upravljanje krizama otvara skloništa i šalje timove te zalihe, uključujući 30 tisuća obroka i 45 tisuća litara vode.