Srušio se zrakoplov koji je pratio NATO, našli ga Šveđani u Latviji

nato,avion,europa

Privatna Cessna srušila se u nedjelju navečer kod obale Latvije, objavila je švedska spasilačka služba, nakon što su je pratili avioni NATO-a.

Cessna 551 registrirana je u Austriji i letjela je iz Jereza na jugu Španjolske, odakle je krenula u 14:56 po srednjoeuropskom vremenu. Dužnosnici kažu da je avion, za koji se vjeruje da su u njemu bile četiri osobe, trebao sletjeti u Koelnu u Njemačkoj, ali je umjesto toga poletio prema Baltiku.

"Nismo mogli vidjeti nikoga u kokpitu"

Avion je skrenuo dva puta, kod Pariza i Koelna, te se potom uputio ravno preko Baltika, preletjevši švedski otok Gotland. U 19:37 po srednjoeuropskom vremenu brzo je počela gubiti na brzini i visini.

"Saznali smo da se zrakoplov srušio u more sjeverozapadno od grada Ventspilsa u Latviji. Nestao je s radara", rekao je glasnogovornik švedske spasilačke službe.

NATO-ovi borbeni zrakoplovi bazirani u Estoniji pratili su avion. Piloti i švedski dužnosnici koji su pratili avion navode da nisu mogli vidjeti nikoga u kokpitu, prenosi Avaz navode BBC-ija.

Nema objašnjenja

"Zrakoplov je letio iz Španjolske za Koeln, ali je tijekom leta promijenio rutu", objavila je latvijska uprava za civilnu avijaciju.

"Kontrolori zračnog prometa nisu mogli komunicirati s posadom zrakoplova", rečeno je, dodajući da je Cessna 551 bila registrirana u Austriji, ali da je vlasnik bio u Španjolskoj.

Njemački list Bild navodi da je zrakoplov prijavio probleme s pritiskom u kabini nakon polijetanja i da je kontakt izgubljen nakon što je napustio Pirenejski poluotok.

Nisu pronađeni ljudski ostaci

U akciju spašavanja poslan je litvanski borbeni helikopter na zahtjev Latvije, rekao je glasnogovornik litvanske ratne avijacije. 

"NATO-ovi borbeni avioni bazirani u Estoniji pratili su avion", rekao je litvanski glasnogovornik.

"Spasilački timovi nemaju objašnjenje, možemo samo nagađati o tome što se dogodilo, ali je očito da su ljudi u avionu bili onesposobljeni", rekao je kasnije AFP-u vođa švedske spasilačke potrage, Lars Antonson, i dodao da "nisu pronađeni ljudski ostaci".