SRBI GOMILAJU VOJSKU UZ GRANICU Kosovski premijer Kurti zatražio pomoć SAD-a

Kosovo Srbija granica

Premijer Kosova Albin Kurti telefonski je razgovarao s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom s kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji na Kosovu nakon oružanog napada na sjeveru zemlje.

Kurti je rekao da je to bio ohrabrujući razgovor s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost.

“Zahvalio sam mu na podršci SAD-a sigurnosti granica Kosova i zatražio više pomoći protiv ratnih planova Srbije", poručio je Kurti.

Kurti je rekao da je ga "uvjerio u kontinuiranu suradnju kosovske policije s KFOR-om i da je predanost Kosova u zaštiti svih građana nepokolebljiva".

Povodom situacije na sjeveru Kosova, nakon napada srpske grupe predvođene Milanom Radoičićem, američki državni tajnik Antony Blinken telefonski je razgovarao i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je tajnik Blinken tijekom razgovora s srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o "važnosti poduzimanja hitnih koraka za smanjenje napetosti s Kosovom nakon nasilja 24. rujna i ubojstva policajca.

Blinken je rekao da oni koji su odgovorni za napade i koji se sada nalaze u Srbiji moraju odgovarati.

Ponovio je da bi Srbija hitno smanjenje napetosti trebala popratiti punom provedbom svojih obveza iz sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom u okviru pregovora koje vodi Europska unija.

U međuvremenu, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby izrazio je zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, "velikog raspoređivanja" srpskih trupa duž granice s Kosovom.

"Pratimo veliko raspoređivanje srpskih snaga duž granice s Kosovom. Pozivamo Srbiju da povuče svoje snage s granice i nastavi smanjivati tenzije. Mi pratimo te trupe, ali ne možemo govoriti o svrhi njihovog grupiranja", poručio je Kirby.