SPROVOD KRALJICE ELIZABETE Big Ben zvoni, stotine stranih dužnosnika, čita se Biblija...

Sprovod kraljice Elizabete

Državni sprovod kraljice Elizabete II. u Westminsterskoj opatiji započeo je uz prisustvo ožalošćene kraljevske obitelji, svjetskih čelnika i predstavnika nacije koji svjedoče povijesnom trenutku.   

Kratka povorka od Westminster Halla, gdje je bio izložen kraljičin lijes, do Westminsterske opatije, uz zvuke gajdi i zvonjavu Big Bena, trajala je oko osam minuta, piše Hina.

Dok je lijes ulazio, zbor Westminsterske opatije pjevao je stihove iz Otkrivenja 14:13 koje je uglazbio William Croft i koji se pjevaju na svakom državnom sprovodu od ranog 18. stoljeća.

Na državnom ispraćaju kraljice Elizabete, jednom od najvećih logističkih izazova u britanskoj povijesti, je 2000 gostiju među kojima više stotina stranih državnih dužnosnika i članova kraljevskih obitelji. Tu su, kako je najavljeno, japanski car Naruhito, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden, kanadski premijer Justin Trudeau.

Uz državnike, političare i monarhe, pogrebu će nazočiti i 200 ljudi koje je kraljica odlikovala u lipnju ove godine, u prvom redu zdravstveni djelatnici angažirani u pandemiji covida. 

Kraljica će biti pokopana navečer u kapeli svetog Jurja pokraj dvorca Windsor.

Kraljičin lijes položen je na lafet koji vuče 142 mornara, što je tradicija od pogreba kraljice Viktorije 1901. 

U procesiji iza lijesa bio je novi britanski kralj Karlo III. i članovi britanske kraljevske obitelji, među ostalima i malodobna djeca princa od Walesa, prince George i princeza Charlotte. 

Misu vodi dekan opatije David Hoyle, propovijed će održati kanterberijski nadbiskup Justin Welby, a britanska premijerka Liz Truss već je pročitala odlomke iz Biblije.