Spriječen teroristički napad na metro u New Yorku

Policajci smatraju da su u racijama otkrili nacrt za teroristički napad jednak onome koji je izveden na londonsku podzemnu željeznicu.

Glavni osumnjičeni, 24-godišnji Najibullah Zazi, Amerikanac afganistanskog porijekla, nije uhićen već se on dobrovoljno javio policiji. Prema podacima iz američke savezne policije, FBI ga ispituje već četiri dana. Čini se da je Zazi spreman na dogovor prema kojem će on dati informacije o eventualnom planiranju napada na nekoliko njujorških lokacija kao i gdje je naučio rukovati eksplozivom u zamjenu za odustajanje od optužbe. 

Osim Zazija,s ovim slučajem je povezano još sedam osoba te su oni uhićeni. Prema podacima policije, osumnjičenici su planirali ruksake napuniti eksplozivima napravljenima od vodikovog peroksida i u isto vrijeme ih ostaviti na nekoliko različitih lokacija u New Yorku.

Najibullah Zazi je već više od godinu dana ime poznato američkim obavještajnim krugovima zbog svojih kontakata i registriranih telefonskih razgovora s visokim dužnosnicima al-Qaide.