SPASILI GA U ZADNJI TREN Uhićeni 18-godišnji Boys bio na rubu smrti

BBB Atena
Ilustracija/Profimedia

U tučnjavi u Ateni su dvojica pripadnika Bad Blue Boysa ostali su bez senzora koji im mjeri razinu glukoze u krvi. Zbog toga je uhićeni navijač Dinama, kako saznajemo, ubrzo nakon uhićenja imao dijabetičku ketoacidozu, koja je opasna po život te su mu grčki liječnici u zadnji tren pružili terapiju te mu spasili život.

Među uhićenim Hrvatima još jedan boluje od dijabetesa tipa 1, koji je zbog bolesti završio na infuziji. Zbog svega je uhićenom dvojcu uskočio u pomoć Davor Skeledžija, aktivist i urednik portala nainzulinu.com

"Danas se pod minimalnim standardom za liječenje tip 1 dijabetesa smatraju i senzori za kontinuirano mjerenje glukoze koje pritvoreni mladići sad nemaju. Uz pomoć senzora i malog uređaja, osoba s dijabetesom prati kolika mu je trenutna razina glukoze i kada se ona približi opasnim granicama, može reagirati. Injekciju inzulina uzima u slučaju da je glukoza visoka, a nešto slatko ako glukoza padne. Senzori posjeduju i alarme kako bi zvučnim signalom upozorile osobu s dijabetesom ako je glukoza iznad dozvoljenih granica", govori Skeledžija, koji je u dogovoru s roditeljima uhićenih odlučio poslati senzore u Grčku. 

"Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske su predani vrhunski senzori koji će već u ponedjeljak hitno krenuti put Grčke u Veleposlanstvo Republike Hrvatske. Potom će biti isporučeni u udaljeni zatvor Nigrita na granici sa Bugarskom te Avlona blizu Atene u koje su smještene naše osobe s dijabetesom", kaže Skeledžija za 24sata.

Na ovu inicijativu se sam odlučio jer i sam boluje od dijabetesa te, kaže, to je vrlo ozbiljna bolest. 

  • Ako četiri dana ne uzimate terapiju, vi ste mrtav čovjek. Odlučio sam ovo napraviti jer svakom bolesnom čovjeku treba pomoći, bez obzira na situaciju. O takvim stvarima neka odlučuju nadležna tijela, ali svi moraju imati adekvatnu medicinsku pomoć. Stupio sam u kontakt s potpredsjednicom Grčke dijabetičke federacije, koja je studirala u Sarajevu pa govori naš jezik. Ona ima kontakte po grčkim zatvorima pa nam je tako pomogla u cjelokupnoj organizaciji - govori nam dalje Skeledžija. Stanje dvojca koji boluju od dijabetesa je sad, kaže Skeledžija, dobro.
  •  
  • BBB Atena
  •  
  • "Stupio sam u kontakt s njihovim obiteljima. Mladić koji je bio životno ugrožen se češće čuje sa svojom obitelji. Njegovo stanje je dobro, uzimaju terapiju, ali moraju imati senzore. Sad koriste takozvane trake, ali one nisu standard u liječenju, ali su za prvu ruku dostatne. Čak su im omogućili i posebnu hranu, sukladno njihovim potrebama",  rekao je Skeledžija.  Senzore je, inače, donirala jedna hrvatska tvrtka koja želi ostati anonimna.
  •  
  • Mario Medak, pravni savjetnik obitelji pritvorenih Bad Blue Boysa rekao je kako čekaju završetak istrage te rezultate DNA testova.
  •  
  • "Što se tiče sigurnosti hrvatskih državljana, dolaze različiti podaci obiteljima. Puno je tu zatvora, negdje je bolje, negdje lošije, ali tako je i u hrvatskim zatvorima. Dogodio se jedan incident u jednom zatvoru, na što je hitno reagirano pa je diplomatsko-konzularnom suradnjom i djelovanjem upraviteljice tog zatvora problem riješen. I više odande nije bilo pritužbi. Sjetimo se, bilo je to odmah nakon što je jedan od njih stigao u zatvor pa je dobio prijetnje smrću. U sat vremena smo reagirali i sve riješili. No sad takvih drastičnih primjedbi nema", rekao je Medak.