SP U KATARU Oko 50 000 osoba iz čak 13 zemalja brinut će se za sigurnost tijekom prvenstva

Security ilustracija
Ilustracija

Posebnu pažnju domaćini Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru posvetili su osiguranju natjecanja. S partnerima iz 13 zemalja, Katar će rasporediti oko 50.000 policajaca, zaštitara i drugih sigurnosnih snaga, kako bi Svjetsko prvenstvo prošlo bez ikakvih problema.

Centar za nacionalnu sigurnost nadzirat će 15.000 sigurnosnih kamera s tehnologijom prepoznavanja lica na svih osam stadiona Svjetskog prvenstva. Postavljeni su i sustavi protiv dronova, piše Hina.

"Sudjelovanje snaga iz prijateljskih zemalja sa specijaliziranim vještinama predstavljat će pravi dodatak sigurnosnim snagama turnira, a te snage će raditi pod jedinstvenim katarskim vodstvom", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Jabr Hammoud Jabr Al Nuaimi za Reuters, no nije rekao koje zemlje sudjeluju.

S populacijom od samo tri milijuna, od kojih su oko 12% državljani Katara, domaćin SP-a se suočio s nedostatkom osoblja tijekom priprema za jednomjesečni turnir koji traje od 20. studenog do 18. prosinca.

Britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je da će i Kraljevske zračne snage i Kraljevska mornarica doprinijeti sigurnosti Svjetskog kupa u Kataru. Za sigurnost katarskog neba brinut će i Eurofighter Typhooni iz eskadrile poznate kao 12 Squadron, koja je zajednička eskadrila Typhoon RAF-a i katarskih zračnih snaga. Otkako su formirani kao zajednička eskadrila u lipnju 2020., 12 eskadrila redovito je vježbala u Kataru.

Turska je najavila slanje više od 3.000 policajaca, uključujući 100 policajaca za specijalne operacije, 50 stručnjaka za bombe i 80 pasa tragača. Francuska će poslati 200 policajaca ...

"Katar je razvio opsežnu integriranu mrežu za praćenje zajedno s audio-vizualnim senzorima, dronovima i CCTV-om," rekao je dr. Andreas Krieg s King's College London za Al Jazeeru.

Budući da je Katar većim dijelom poluotok sa samo jednom kopnenom granicom na jugu s Kraljevinom Saudijskom Arabijom, za Katar je osiguranje pristupa bez prijetnje s mora jednako kritično kao i osiguranje zračnog prostora.

Stoga je Katar posljednjih godina potpisao i mnoge ugovore za nabavu naprednih brodova opremljenih radarima i mogućnostima praćenja.

Dva broda iz Ujedinjenog Kraljevstva stigla su u petak u pomorsku bazu Umm Al-Houl u Kataru u sklopu bilateralne suradnje s Dohom za osiguranje Svjetskog prvenstva, objavila je Katarska novinska agencija (QNA).

NATO je u lipnju najavio i da će pružiti potporu uključujući 'obuku protiv prijetnji koje predstavljaju kemijski, biološki, radiološki i nuklearni materijali'.

Velike gužve u jednom gradu kao što je Doha donose i rizike od nereda i potencijalnih tučnjava, te masovne panike. Domaćini su stoga sa svojim partnerima trenirali i za takve incidetne.