Šokantno: Norveški ministar homoseksualac u Soči vodi 'svoga' supruga

Norveški ministar zdravstva, Bent Hoeie, Vladimir Putin, poziv na bojkot zimskih OI, o pravima homoseksualaca
Norveški ministar zdravstva Bent Hoeie svoje zalaganje za prava homoseksualaca u Rusiji namjerava istaknuti tako što će na Paraolimijske igre u Soči povesti svoga supruga.

Ruski predsjednik Vladimir Putin suočio se s pozivima na bojkot Zimskih olimpijskih igara, koje se u petak otvaraju u Sočiju, zbog usvajanja zakona o zabrani homoseksualne propagande.
Paraolimpijada će se u Sočiju održati nakon glavnih Igara.

»Ne mogu dočekati da gledam i podržim sve norveške sportaše s teškoćama«, rekao je u utorak Hoeie, koji će biti službeni predstavnik norveške vlade na Paraolimpijadi.

U razgovoru za list Stavanger Aftenblad, Hoeie je rekao da je normalno da dužnosnik vlade na takav događaj putuje sa supružnikom. »Pošto sam to rekao, svima je jasno što dvojica muškaraca u braku misle o pravima homoseksualaca«.

Norveška je osvojila više medalja na Zimskim olimpijskim igrama od ijedne zemlje. Oslo se kandidirao za domaćinstvo Zimskih igara 2022.

Aktivisti za prava homoseksualaca tvrde da je zakon o »homoseksualnoj propagandi« što ga je potpisao Putin uzrokuje porast homofobije i zločina iz mržnje protiv homoseksualaca.

Ruski su dužnosnici rekli da zakon nije diskriminatoran i da mu je namjena zaštita maloljetnika. Tvrde i da su svi homoseksualci dobrodošli na Igre u Soči.

Američki predsjednik Barack Obama, francuski Francois Hollande i britanski premijer David Cameron neće doći u Soči.

Nizozemski kralj Willem-Alexander i premijer Mark Rutte, međutim, hoće. Na adresu nizozemske vlade zato je stigla peticija s 38 tisuća potpisa kojima ih se poziva da otkažu posjet.

Hina