ŠOK U UKRAJINI Zelenski smjenjuje Valerija Zalužnija, u narodu omiljenog prvog čovjeka vojske

Valerij Zalužni

Ukrajinska vlada obavijestila je Bijelu kuću da planira smijeniti najvišeg vojnog zapovjednika Valerija Zalužnija, rekla su u petak dva upućena izvora za Reuters.

Zalužnij se ranije sukobio s predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko vojne strategije i drugih pitanja, nakon što ukrajinska vojska u prošlogodišnjoj protuofenzivi nije uspjela osloboditi značajniji teritorij od Rusije.

Izvor blizak uredu Zelenskija rekao je da se njih dvoje također nisu složili oko nove vojne mobilizacije, a predsjednik se protivio Zalužnijevom prijedlogu da se pozove 500.000 novih vojnika.

Valerij Zalužni

Izvor dodaje da je proces razrješenja Zalužnija s dužnosti vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga za sada na čekanju jer dužnosnici razmatraju tko će ga zamijeniti.

Drugi upućeni izvor rekao je da Bijela kuća nije izrazila stav o planiranoj smjeni Zalužnija.

"Naglasio bih da je odgovor Bijele kuće bio da ne podupiru niti se protive njihovoj suverenoj odluci", rekao je Reutersu anonimni izvor.

"Bijela kuća je izrazila da je na Ukrajini da donosi vlastite suverene odluke o svojim kadrovima", dodao je.

Washington Post prvi je izvijestio da je Ukrajina obavijestila Bijelu kuću o planu smjene Zalužnija.

Američki dužnosnici rekli su Ukrajini da se ne protive otpuštanju Zalužnija, rekao je izvor blizak uredu ukrajinskog predsjednika.