ŠOK U NJEMAČKOJ Dječaka (3) odbili hitno operirati jer roditelji nisu cijepljeni

Bolnica doktori
Ilustracija/hercegovina.info

Trogodišnjem dječaku s Cipra potrebna je hitna operacija zbog teškog srčanog oboljenja. No, nužna intervencija na mediteranskom otoku nije se mogla izvesti zbog nedostatka opreme. Sukladno tome, ostao je samo premještaj u drugu bolnicu.

Ministarstvo zdravstva je potom organiziralo transfer za Njemačku hitnim zrakoplovima prošli četvrtak (27.01.2022.). Dječakova operacija trebala se obaviti u bolnici u Frankfurtu, izvijestio je Politico Europe, ogranak američkog news portala, a prenosi njemački Fenix.

No, nedugo prije transfera, frankfurtska bolnica se odlučila protiv postupka. Razlog: roditelji trogodišnjaka nisu bili cijepljeni protiv korone.

Alternativno, vlasti na Cipru sugerirale su da dječak umjesto roditelja može biti u pratnji zakonskog skrbnika. Kako prenosi politico.eu, međutim, navodi se da je taj prijedlog odbijen.

Na upit novinara, glasnogovornik njemačkog Ministarstva zdravstva rekao je da se necijepljene osobe mogu nastaviti liječiti u njemačkim bolnicama. Ne postoji pravilo koje zabranjuje liječenje necijepljenima – pogotovo ne djeci čiji roditelji nisu cijepljeni. Ipak, na samim bolnicama je odluka tko će se liječiti. Ne zna se o kojoj se bolnici u Frankfurtu radilo.

Nakon odbijene operacije u Frankfurtu, vlasti na Cipru pokušale su omogućiti transfer u Veliku Britaniju i Izrael. No, i u tim zemljama liječenje je odbijeno jer roditelji nisu bili cijepljeni.

Prema informacijama politico.eu, dječak je potom u subotu (30.01.2022.) avionom prebačen u susjednu Grčku. On će biti operiran u privatnoj bolnici u Ateni, izjavila je glavna ravnateljica ciparskog ministarstva zdravstva Christina Yiannaki.

Iako su se roditelji ubrzo nakon otkazivanja operacije u Frankfurtu cijepili protiv korona virusa, to nije promijenilo situaciju. Jer: Status cijepljenja priznaje se tek nakon odgovarajućeg razdoblja čekanja. Osim toga, u Njemačkoj postoje stroga pravila ulaska za necijepljene osobe. Prema saveznoj vladi, svatko tko nije u potpunosti cijepljen ili se nije oporavio mora biti u karanteni deset dana uz dokaz o negativnom rezultatu testa. To se može okončati najranije nakon petog dana ako je korona test negativan.

“Znam da se necijepljeni pacijenti mogu liječiti u njemačkim bolnicama”, rekao je dječakov otac za portal. ‘Nisam znao da se i ja moram cijepiti da bi se moje dijete moglo liječiti. Da sam to znao, odmah bih to učinio.”