VIDEO  Snimljen trenutak borbe sa zmijom teškom 57 kilograma

zmija piton
Screenshot/Youtube

Hvatači zmija prošlog tjedna su u američkoj saveznoj državi Floridi naišli na kapitalaca s kakvim se čak ni oni još nisu susreli. Oni su ulovili ženku burmanskog pitona koja se proteže na čak 5,8 metara, što je najduža takva zmija ikad zabilježena na Floridi. S druge strane, vaga je pokazala da ima 57 kg, što je ipak osjetno manje od rekordnih 97 kilograma koliko je imao jedan primjerak burmanskog pitona koji je u "Sunčanoj državi" ulovljen lani, piše NBC News, a prenosi Jutarnji list.

Divovska "piton mama" pronađena je i uhvaćena u parku prirode Big Cypress, oko 70 km zapadno od Miamija, a hvatači su čak uspjeli i snimiti trenutak dok se jedan od njih hrva sa zmijom.



Zmiju je prvi uočio 22-godišnji Jake Waleri koji je odmah shvatio da se radi o primjerku koji bi bio od interesa za znanstvenike.

''Donijeli smo je u naše utočište za životinje kako bismo je precizno izmjerili i sve službeno dokumentirali. Mislili smo da je to važno za znanost.''

Biolog Ian Easterling istaknuo je kako je važno znati koliko velike mogu ove zmije narasti.

''Pretpostavljali smo da mogu dosegnuti ove proporcije, a sad imamo i dokaze. Genetski materijal ove zmije bit će važan za razumijevanje cjelokupne populacije burmanskih pitona u Floridi'', poručio je.

Burmanski pitoni inače su invazivna vrsta koja se proteklih godina (zapravo desetljeća) udomaćila u močvarnim područjima Floride koja za njih predstavljaju idealno okruženje. No, ne i za ostatak osjetljivog ekosustava koji je ovaj predator svojom pojavom itekako narušio.

Burmanski pitoni, kako im i ime govori, nisu domaća vrsta na Sjevernoameričkom kontinentu. Njihov "domaći" teritorij je Jugoistočna Azija, a pretpostavlja se da mogu narasti do čak 6,5 metara u dužinu. Uglavnom se hrane manjim sisavcima i pticama, a svoj plijen ubijaju gušenjem.