SMRTNA KAZNA Mladi kršćanin u Pakistanu osuđen zbog dijeljenja blasfemičnog sadržaja

smrtna kazna

Sud u Pakistanu izrekao je smrtnu kaznu i nametnuo novčanu kaznu od 20.000 rupija mladom kršćaninu zbog navodnog dijeljenja blasfemičnog materijala putem aplikacije za slanje poruka. Prijava protiv njega podnesena je prije četiri godine. Mladi kršćanin osuđen je na smrtnu kaznu i novčanu kaznu od 20.000 rupija od strane pakistanskog suda u petak zbog navodnog počinjenja blasfemije.

Optuženi, identificiran kao Nauman Masih, 19-godišnjak, stanovnik je Islami Colony Bahawalpur, udaljenog oko 400 kilometara od Lahorea. Prema policiji, uhićen je prije četiri godine na temelju prijave da je dijelio blasfemični materijal putem aplikacije za slanje poruka.

Okružni sud u gradu Bahawalpuru u Pakistanu izrekao je smrtnu kaznu optuženom nakon što je tužiteljstvo predstavilo dokaze i svjedoke protiv njega, kazao je za India today službenik suda.

"Tužitelji su predstavili forenzički zapisnik s Maihovog mobilnog telefona koji je dokazao da je dijelio blasfemični sadržaj putem WhatsAppa", rekao je jedan službenik. "U sudu su također bili prisutni svjedoci."

Blasfemija je izuzetno osjetljivo pitanje u Pakistanu. Čak i neutemeljene optužbe mogu potaknuti nasilje i izazvati nerede. U mnogim slučajevima, optuženi bivaju ubijeni od strane rulje čak i prije početka pravnih postupaka.

Ove godine, 7. svibnja, jedan muškarac je linčovan od strane rulje nakon što je navodno izrekao blasfemične izjave tijekom skupa Imrana Khana, lidera stranke Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), u provinciji Khyber Pakhtunkhwa.

Pakistan je među zemljama u kojima se blasfemija kažnjava smrću.

Ranije, 24. ožujka 2023., muslimanskom muškarcu u Pakistanu izrečena je smrtna kazna zbog blasfemičnog sadržaja na WhatsApp grupi. Sud u Pešavaru ga je osudio na temelju Zakona o sprečavanju elektroničkog kriminala i Antiterorističkog zakona.