SLUŽBENA VERZIJA Otkriveno tko je prva osoba na svijetu zaražena koronom

Wuhan
EPA / ROMAN PILIPEY

Prvi poznati slučaj covida-19 bio je prodavač na tržnici u kineskom gradu Wuhanu, a ne računovođa za kojeg se činilo da nema veze s tom tržnicom, ali čiji je slučaj pridonio nagađanjima da je virus mogao iscuriti iz laboratorija, prema novoj američkoj studiji
Podrijetlo virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19 ostaje nejasno i jedan je od glavnih izvora napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

Zajednička studija Kine i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ove je godine gotovo odbacila teoriju da je covid-19 nastao u laboratoriju, rekavši da je najvjerojatnija hipoteza da su se ljudi zarazili prirodnim putem, vjerojatno preko trgovine divljim životinjama.

Skupina stručnjaka pod vodstvom WHO-a provela je četiri tjedna u središnjem gradu Wuhanu i oko njega s kineskim znanstvenicima i u zajedničkom izvješću u ožujku zaključili su da se virus SARS-CoV-2 vjerojatno prenio sa šišmiša na ljude putem druge životinje, ali da su potrebna daljnja istraživanja.

Računovođa, za kojeg se općenito smatralo da je prva osoba s covidom-19, izvijestio je da su se njegovi prvi simptomi pojavili 16. prosinca, nekoliko dana kasnije nego što se prvobitno bilo vjerovalo, rekao je Michael Worobey, voditelj ekologije i evolucijske biologije na Sveučilištu Arizona, u studiji objavljenoj u časopisu Science u četvrtak. Zabunu je izazvao problem sa zubima koji je računovođa imao 8. prosinca.

"Njegovi simptomi su se pojavili nakon više slučajeva kod radnika na tržnici Huanan, zbog čega je prodavač morskih plodova ondje bio najraniji poznati slučaj, s početkom bolesti 11. prosinca", navodi se u studiji.

U studiji je rečeno da je većina ranih simptomatskih slučajeva povezana s tržnicom, točnije sa zapadnim dijelom gdje su bili kavezi rakuna, te je pružen jak dokaz da je podrijetlo pandemije na tržnici živih životinja.

WHO je prošlog mjeseca predložio novi stručni panel za istraživanje podrijetla koronavirusa.