SLOVENIJA Na mnogim benzinskim crpkama nestalo goriva

Točenje goriva benzinska
Ilustracija

U mnogim mjestima u Sloveniji građani danas nisu mogli natočiti gorivo na crpkama, a problemi postoje kod svih dobavljača.

Nestanak goriva je prijavljen na benzinskim crpkama 'OMV-a', 'Petrola' i 'MOL-a', prenose slovenački mediji.

Štajerska, Pomurje, Prekmurje, Gornja Savinjska dolina, Ilirska Bistrica, Velenje, Jesenice, Kamnik, Nova Gorica, Goriška brda samo su neka od mjesta u kojima nema goriva.

Građani po dolasku na crpku dobivaju poruku da goriva trenutno nema na zalihama zbog povećane potražnje. U 'Petrolu' uvjeravaju građane da je panika nepotrebna, jer imaju dovoljne zalihe i da nema straha od nestašice.

"Problemi se javljaju širom Slovenije", rekla je Brigita Zorec iz 'Petrola' i dodala da je panika nepotrebna i da su prekidi u opskrbi građana samo kratkotrajni.

Ona je navela da su zbog povećane prodaje već povećali zalihe na prodajnim mjestima, a opskrba je zbog vikenda logistički otežana, što dovodi do kašnjenja u isporuci.

Nadležni smatraju da građani reagiraju na najavljeno povećanje cijena goriva i gomilaju zalihe. Osim toga, povećana potražnja je zbog vikenda i povećanog tranzita kroz Sloveniju.

Premijer Robert Golob iznio je prošlog tjedna prve prijedloge za ublažavanje krize, što je jedan od prioriteta nove vlade na početku mandata. Vlada će, kako je rekao, ponovno uvesti regulaciju marži trgovaca na benzinskim crpkama izvan autocesta i objaviti marže i cijene na autocestama. Režim će stupiti na snagu 21. lipnja i trajat će 12 mjeseci, prenosi Srna.

"Novim mjerama će cijene goriva u Sloveniji biti slične cijenama u Hrvatskoj izvan autocesta", rekao je Golob i dodao da će biti niže od cijena u Austriji i Italiji. Mediji su prenijeli da će, prema ulaznim parametrima, cijena benzina od 95 oktana narednog utorka dostići oko 1,74 eura po litru, a cijena dizela 1,81 eura.