SLOVENCI IDU U DRUGI KRUG Anže Logar i Nataša Pirc Musar dobili najveće povjerenje građana

SLOVENCI IDU U DRUGI KRUG Anže Logar i Nataša Pirc Musar dobili najveće povjerenje građana

Anže Logar (46), kandidat oporbenih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, sučelit će se u drugom krugu za tri tjedna s neovisnom kandidatkinjom Natašom Pirc Musar (54), bivšom novinarkom i odvjetnicom specijaliziranom za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump.

Prema djelomičnim neslužbenim rezultatima nakon prebrojanih gotovo svih glasačkih listića, Logar je u prvom krugu osvojio 33,96 posto glasova a Pirc Musar 26,87 posto, piše Hina.

Na treće mjesto je izbio Milan Brglez (15,41 posto), a zatim slijede Vladimir Prebilič (10,66 posto), Sabina Senčar (5,95 posto), Janez Cigler Kralj (4,35 posto) i Miha Kordiš (2,80 posto).

Odaziv birača bio je 51,06 posto

Logar je u kampanji nastupao sa sloganom "Za budućnost zajedno" i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

"Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu", kazao je.

Pirc Musar ušla je u utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

Logar i Pirc Musar slave

Logar je zahvalio svim biračima na glasovima i rekao je da su izborni rezultati potvrda da je slogan njegove kampanje ono što Sloveniji treba u sljedećih pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je čestitao Pirc Musar i kazao da prije drugog kruga očekuje sadržajnu raspravu te da će na kraju birači odlučiti tko je uvjerljiviji.

"Kao predsjednik republike bit ću predsjednik svih građana, a na taj ću način pristupiti i kampanji u drugom krugu", najavio je.

"Veselim se drugom krugu, veselim se finalu", istaknula je Pirc Musar koja smatra da je došlo vrijeme za prvu predsjednicu. Kako je rekla, spremna je za drugi krug, jer se neće promijeniti i nastavit će zagovarati iste stvari.

Prema njezinom mišljenju, rezultat pokazuje da birači ne slušaju diktat stranaka, "da su prepoznali kvalitete nezavisnog kandidata koji se zbog ove predizborne kampanje nije nimalo promijenio niti će".

Istaknula je da stalno živi iste vrijednosti i da će tako i nastaviti. Drago joj je što su ljudi prepoznali te vrijednosti. "Desetljećima sam pobornica LGBTQ+ zajednice, za pravo sam na slobodno odlučivanje o rađanju, za pobačaj", dodala je i najavila da će uvijek boriti za sva ljudska prava.

Konačni rezultati za tjedan dana

Na konačne rezultate izbora trebat će pričekati još tjedan dana. U ponedjeljak će se današnjim glasovima pribrojiti rezultati glasovanja poštom iz Slovenije - tako su mogli glasovati birači u domovima za starije osobe, bolnicama i zatvorima.

Nakon praznika, 2. studenog, prebrojavat će se i glasački listići koji će stići poštom iz inozemstva.

Kada se prebroje svi glasovi bit će poznati konačni rezultati glasovanja, ali oni još neće biti službeni. Proces utvrđivanja službenog ishoda prvog kruga izbora mora biti završen do 4. studenog.