SLOVENCI BIRAJU PREDSJEDNIKA/CU Mrtva utrka između neovisne odvjetnice i bivšeg šefa diplomacije

Slovenija izbori

Slovenci u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore na kojima će odlučiti tko će se od troje najpopularnijih kandidata - bivšeg šefa diplomacije, neovisne odvjetnice i bivšeg predsjednika parlamenta, sučeliti u gotovo sigurnom drugom krugu dva tjedna poslije.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Anže Logar (46), kandidat oporbenih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, uoči prvog kruga ima najveću podršku po anketama, 31,7 posto, prenosi Hina.

Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar (54), bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, po anketama osvaja dvadesetak posto glasova, a u stopu je slijedi Milan Brglez, bivši predsjednik parlamenta koji se natječe s podrškom vladajućeg Pokreta za slobodu.

U pretpostavljenom drugom krugu Logar bi pobijedio Brgleza, sugeriraju ankete, ali bi se između njega i Pirc Musar vodila mrtva utrka.

Sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru u prosincu istječe drugi mandat na dužnosti predsjednika i više se po Ustavu ne može kandidirati.

Logar je u kampanji nastupao sa sloganom Za budućnost zajedno i nastojao je osvojiti glasove pozivajući na jedinstvo.

"Čak i ako razmišljamo različito, definitivno imamo nešto što nas povezuje i moramo kombinirati te pozitivne stvari da hrabro iskoračimo u sutrašnjicu", kazao je.

Pirc Musar ušla je u utrku jer smatra da njezino iskustvo, znanje i aktivnosti u javnom životu, poput borbe za ljudska prava i protiv siromaštva, pokazuju da može najbolje služiti u državnom interesu i da neće šutjeti o nepravilnostima u društvu.

Socijaldemokratski kandidat Brglez nastupa i s podrškom vladajućeg Pokreta za slobodu premijera Roberta Goloba koji je prije nekoliko mjeseci odlučio da neće istaknuti svoga kandidata na izborima.

Na izborima se natječe još četvero kandidata - Sabina Senčar iz antivakserske stranke Resni.ca, kandidat ljevice Miha Kordiš, zastupnik stranke Nova Slovenija (NSi) Janez Cigler Kralj i gradonačelnik Kočevja i kandidat zelenih Vladimir Prebilič, ali oni daleko zaostaju u anketama.

Izbori će se održati na 3183 birališta u Sloveniji, uključujući 96 biračkih mjesta za prijevremeno glasanje, a u inozemstvu će biti otvoreno 30 biračkih mjesta.

U birački spisak za nedjeljne predsjedničke izbore upisano je ukupno 1.694.429 birača, od kojih njih 107.107 ima stalno prebivalište u inozemstvu.

Pobjednik predsjedničkih izbora bit će peti po redu predsjednik u povijesti samostalne Slovenije. Aktualni predsjednik republike Borut Pahor i prvi predsjednik Milan Kučan uspjeli su osvojiti svaki po dva petogodišnja mandata na čelu države.

Predsjednik države jedina je dužnost na državnoj razini koju neposredno biraju birači na općim i tajnim izborima. Predsjednički mandat traje pet godina, a obnašanje funkcije ograničeno je na dva mandata.

Slovenski ustav daje predsjedniku republike uglavnom predstavničke i protokolarne ovlasti, ali je i vrhovni zapovjednik obrambenih snaga.