SLIJETANJE AUTOBUSA Dio ozlijeđene djece prebačen iz Bugarske u Srbiju

Hitne iz Bugarske i Srbije
Telegraf

Danas oko 16:30 sati pet sanitetskih vozila ušlo je na teritoriju Srbije, koji su dovezli sedmoro lakše ozlijeđene djece. Osim medicinske pratnje sa njima je stigao i doktor Toma Tomov iz Ministarstva zdravlja Bugarske.

Skoro istovremeno iz smjera Srbije na granični prijelaz Gradina stiglo je sedam vozila niške Hitne pomoći. Osim liječnika i medicinskog osoblja sa njima je bio i direktor niške Hitne pomoći Slavoljub Živadinović.

Nakon što je pogranična policija obavila kontrolu putovnica, izvršeno je prebacivanje djece iz bugarskih sanitetskih vozila u vozila Hitne pomoći iz Niša. Neka djeca su bila na nogama i uz asistenciju medicinskih radnika sama su ušla u sanitet. Uglavnom su imali ozljede glave, međutim, nekoliko mališana bilo je na nosilima i oni su prebačeni na nosila niške Hitne pomoći i tako su unijeta u sanitet.

Liječnik iz bolnice u Staroj Zagori Georgi Dejanov rekao je da ovo sedmoro djece ima lakše ozljede u vidu ogrebotina, nagnječenja i iščašenja ekstremiteta, ali da je u Bugarskoj ostalo još nekoliko djece koja su zadobila ozbiljnije ozljede i ona se nalaze i u drugim bolnicama, ne samo u tom mjestu.

Rekao je da su djeca vrlo istraumirana, te da je trauma trenutno glavni problem, kao i da će im biti potrebna psihološka podrška.

"Liječnici u Staroj Zagori su se pobrinuli za ozlijeđenu djecu. Procijenili su da njihovo stanje dozvoljava da budu transportirani. Nažalost, oni su mnogo uplašeni za djecu, ne zato jer su ozljede teške, već zato jer su oni sami uplašeni. 

Nije bilo nikakvih problema tijekom transporta, bilo im je osigurano sve, po jedan liječnik je bio sa njima, pozvali smo sve naše liječnike sa odmora kako bismo mogli upravljati situacijom, svi su bili na odmoru i ja sam putovao sa njima kako bi organizacija svega protekla dobro.

Zahvaljujemo se i našim policajcima koji su bili u pratnji naprijed i nazad. Nadamo se da će brzo da se oporave, da ozdrave i da imaju lijepe uspomene iz Bugarske", rekao je on, prenosi Telegraf.

Direktor niške Hitne je kazao da su došli sa sedam vozila, za svako od djece po jedno. Da su već jutros bili spremni da krenu i da su sve vrijeme bili na vezi sa kolegama iz Bugarske i zahvalio im se na suradnji. Poslije sat vremena sve je bilo gotovo i djeca su upućena u Tiršovu u Beograd.