SLAVNI ČASOPIS TUŽI UMJETNU INTELIGENCIJU The New York Times optužuje OpenAI i Microsoft za milijunske štete

new york times, open ai

Utjecajne dnevne novine The New York Times podnijele su tužbu protiv OpenAI i Microsofta zbog krađe intelektualnog vlasništva, pridružujući se rastućoj skupini umjetnika, komičara, pisaca i glumaca koji tvrde da kompanije neovlašteno koriste njihove radove za obuku modela umjetne inteligencije, piše Jutarnji.

Hladni rat protiv umjetne inteligencije

The New York Times je prva velika američka medijska organizacija koja je tužila kreatora ChatGPT-a i njegovog najvećeg investitora, nakon što se u kolovozu pridružila grupi desetak drugih američkih medija koji su blokirali pristup popularnoj AI platformi i pokrenuli "hladni rat" protiv umjetne inteligencije.

Obuka AI modela zahtijeva veliku količinu podataka i sadržaja, a problem je što su mnogi od njih zaštićeni autorskim pravima. Otkad je lani ChatGPT "poharao" internet i otvorio prostor za razvoj drugih naprednih AI botova, otvorila se rasprava o tome trebaju li tvrtke platiti za korištenje autorskog sadržaja na kojima obučavaju velike jezične modele.

Zaštićeni članci korišteni za treniranje umjetne inteligencije

U tužbi, podnesenoj Federalnom okružnom sudu na Manhattanu, tvrdi se da su milijuni članaka, koje je objavio The New York Times na svojim web-stranicama, korišteni za treniranje automatiziranih chatbota koji se sada natječu s tim novinskim izdanjima kao izvor pouzdanih informacija.Tužba ne uključuje zahtjev za novčanom svotom, ali kaže se da bi se optuženici trebali smatrati odgovornima za "milijarde dolara zakonske i stvarne štete" povezane s "nezakonitim kopiranjem i korištenjem Timesovih jedinstvenih i vrijednih djela". Također poziva tvrtke da unište sve modele chatbota i podatke koji se koriste za obuku AI sustava, a koji uključuju materijal zaštićen autorskim pravima iz The NYT-a.

"Optuženi se žele okoristiti golemim ulaganjem The Timesa u svoje novinarstvo", navodi se u tužbi, optužujući OpenAI i Microsoft da "bez plaćanja koriste sadržaj The Times za stvaranje proizvoda koji zamjenjuju The Times i kradu mu publiku".

Brojne tužbe na adresi kreatora umjetne inteligencije

Zabrinutost zbog korištenja intelektualnog vlasništva bez prethodno dobivenog odobrenja nositelja prava i naknade već je dugo prisutna unutar kreativne industrije, s obzirom na sposobnost AI tehnologije da oponaša prirodni jezik i generira sofisticirane pisane odgovore na gotovo svaki upit. ChatGPT može stvoriti imitaciju teksta, zvuka, fotografije i videa u gotovo identičnom obliku i sadržaju originalnog autora materijala.

Glumica Sarah Silverman podigla je s autorima Rihardom Kadreyem i Christopherom Goldenom tužbu protiv Mete i OpenAI, tvrdeći da su neovlašteno koristili njihov sadržaj za obuku za AI programa. Romanopisci su također izrazili zabrinutost kada je otkriveno da su AI sustavi "apsorbirali" sadržaje desetke tisuća knjiga, što je dovelo do tužbe autora uključujući Jonathana Franzena i Johna Grishama. Kompanija Getty je tužila Stability AI, proizvođača popularnog alata za AI generiranje slika Stable Diffusion, rekavši da se platforma oslanja na neovlaštenu upotrebu Gettyjevih vizualnih materijala zaštićenih autorskim pravima.