SLAMKA SPASA ZA CIVILE Prvi kamioni s humanitarnom pomoći ušli u Pojas Gaze

kamioni humanitarna pomoć
Abaca press/Profimedia

Prvi kamioni s humanitarnom pomoći za Pojas Gaze prošli su kroz jedini granični prijelaz između Egipta i te palestinske enklave, pokazuju snimke egipatskih televizija.

Dvadeset kamiona s medicinskim potrepštinama treba ući u Pojas Gaze, izvještava egipatski TV kanal al-Qahera. Ovo su prve isporuke preko graničnog prijelaza Rafah otkako je prije dva tjedna izbio rat između Izraela i Hamasa, islamističke skupine koja vlada Pojasom Gaze, prenosi Hina.

Njemački kancelar Olaf Scholz pozdravio je početak isporuke pomoći. "Ispravno je i važno da prva humanitarna pomoć sada stiže ljudima u Gazi. Trebaju vodu, hranu i lijekove - nećemo ih ostaviti same", napisao je na društvenim mrežama. "Savezna vlada nastavlja koristiti sve kanale kako bi ublažila patnje u ovom sukobu."

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly pozdravio je činjenicu da je počela isporuka pomoći u Pojas Gaze, ali je rekao da današnji konvoj ne smije biti jedini.

"Kamioni koji prevoze pomoć za spašavanje života počinju prelaziti preko Rafaha u Gazu. Ova je pomoć spas za one koji pate. Ali ne može biti jednokratna", napisao je Cleverly na mreži X.

Izrael je uveo "potpunu opsadu" palestinskog teritorija od terorističkog napada Hamasovih militanata 7. listopada, odsjekavši gusto naseljeni obalni pojas Sredozemlja od hrane, goriva, lijekova, vode i drugih bitnih zaliha, što je dovelo do straha od humanitarne katastrofe.

Dugačka kolona kamiona koji prevoze humanitarnu pomoć već danima je stajala na prijelazu Rafah.

Dva kamiona s lijekovima i medicinski tim planirali su prijeći granicu tijekom noći, rekao je egipatski sigurnosni izvor za dpa. Njihov ulazak je, međutim, zaustavljen zbog izraelskog bombardiranja rano u subotu, dodao je izvor koji je želio ostati anoniman.

Izrael kontinuirano bombardira mete Hamasa zračnim napadima i mobilizirao je stotine tisuća vojnih rezervista uoči očekivanog kopnenog napada u Pojasu Gaze.

Sjedinjene Države i agencije UN-a, između ostalih, očekivale su da će se Rafah u srijedu otvoriti za pomoć. Egipatski i američki dužnosnici naveli su potrebu za popravkom ceste kao jedan od razloga odgode.

Šef UN-a António Guterres, koji je u petak posjetio prijelaz, nazvao je konvoje pomoći "slamkom spasa" za napaćene civile u Gazi.

Palestinski militanti i dalje ispaljuju rakete iz Gaze prema Izraelu. Sirene upozorenja oglasile su se u izraelskom lučkom gradu Ashdodu, sjeverno od Gaze, u subotu ujutro, prema izraelskoj vojsci.

Zasad nije bilo informacija o šteti ili žrtvama.

Gradovi i zajednice najbliže granici uglavnom su evakuirani radi zaštite civilnog stanovništva. Obalni grad Ashkelon također je primio nekoliko raketnih upozorenja u petak navečer.