VIDEO  Skijališta diljem Europe 'obojena' u crveno, evo i zašto

Velike količine pijeska iz Sahare stigle su ovog vikenda na području Europe, a miješanje sa snijegom prouzrokovalo je pojavu tzv. crvenog snijega.

Čestice prašine prekrile su centralni dio Francuske, Švicarske, južnog dijela Njemačke i Austrije.

Pijesak je s područja Afrike stigao zbog vjetra i razvoja specifičnih meteoroloških uvjetaa, a mnoga skijališta širom centralnog dijela Europe poprimila su crvenu boju, prenosi N1.

Zbog utjecaja vjetra, kako navode njemački meteorolozi, pijesak bi se trebao širiti dalje prema sjeveru i istoku Europe, točnije na područje Mađarske i Češke. Procjene su da bi trebalo da stigne i na području Balkana, Poljske i Ukrajine, ali u manjem obimu s obzirom na smjer kretanja vjetra.

Stručnjaci su naveli da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tijekom topljenja mogu da promijene boju snijega.

Iz Njemačkog meteorološkog servisa pojašnjavaju da krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.