SKANDAL U SRBIJI Glumice optužile poznatog redatelja za silovanja i seksualna uznemiravanja

Miroslav Aleksić
Kurir

Veliki skandal trese Srbiju. Vlasnik škole glume, redatelj i scenarist Miroslav Mika Aleksić (68), priveden je sinoć nakon što ga je više žena prijavilo za silovanje ili seksualno uznemiravanje, pišu srpski mediji. Jedna od njih je i mlada 26-godišnja glumica Milena Radulović. U ispovijesti za 'Blic' ona je rekla kako ju je Aleksić više puta silovao dok je bila maloljetna, ali i kako nije bila jedina.

"Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se", rekla je Radulović. 

Tvrdi da je Aleksić sustav zlostavljanja gradio desetljećima. 'Blic' navodi da je škola glume koju vodi Aleksić cijenjena te da je djevojčice i dječaci upisuju s pet ili šest godina te da grupe polaznika broje 25 do 30 učenika. Na audicije za prijem u školu prijavljivalo bi se nekoliko stotina djece. Aleksić bi na tim audicijama odabrao po sedam ili osam najdarovitijih djevojčica i dječaka.

Radulović se u Aleksićevu školu upisala s 11 godina, prenosi RTL.

"Grupa je imala dobre strane. Čitali smo jednu knjigu tjedno, išli u kazalište i gledali filmove. Bili smo kulturna, dobra djeca. U grupi se promovirala religija, a nastavni sati počinjali su molitvom 'Oče naš'. Djevojčice su dolazile u suknjama, a dječaci u cipelama. Kosa i nokti morali su biti uredni. Škola je bila stroga, surova. (Aleksić) je bio vrlo strog. Svi su govorili: 'On jeste surov, ali takav je Mika, ima svoje metode'. Postojala su javna pravila", rekla je Radulović.

Aleksić bi roditeljima primljene djece odmah rekao koliko školovanje košta te koja su pravila ponašanja. 'Blic' navodi da bi im tada rekao i da je ovo 'prvi i posljednji put da se s njima viđa' te da se djeca 'mogu sama popeti na drugi kat i predati školarinu'.

Milena kaže da je iz takvog strogog svijeta preko noći prešla u pakao seksualnog zlostavljanja kad ju je, kako kaže, Mika Aleksić prvi put silovao početkom studenog 2012. Imala je 17 godina, a on 61. "Do tog trenutka nisam pomislila da je takvo što uopće moguće. Nisam ga poznavala takvog i tada sam mislila da sam sama i jedina kojoj se to dogodilo. Bio je to šok. Slom! Škola i on za mene su bili druga obitelj. Zaista!", rekla je glumica.

"Vodio je računa da se (seksualno zlostavljanje) dogodi tijekom sata, ali u sobi pored one u kojoj su bili ostali učenici, ili u periodu kada se zbog prijemnog ispita na (Fakultetu dramske umjetnosti u Beogradu) intenzivira rad. Nije ostavljao prostor da netko posumnja da se tu događa nešto toliko užasno ", dodala je Radulović.

Glumica je potom otkrila da joj se u studenom javila još jedna djevojka koju je Aleksić zlostavljao. Nakon nje, javilo joj se još njih nekoliko.

"Odlučile smo da je vrijeme da ovo prestane. Skrivanje zločina i prešućivanje bilo bi jednako kao i sam zločin. Postale bismo sudionice ako bismo prešutjele da znamo da postoji još pet potencijalnih novih maloljetnih žrtava", dodala je Radulović te rekla da je odlučila javno istupiti kako bi upozorila potencijalne žrtve i njihove roditelje da se u Aleksićevoj školi "događaju strašne stvari".

Poslije vijesti da je čuveni vlasnik škole glume Miroslav Mika Aleksić priveden u policiju zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje, glumica Hana Selimović je navela na Facebooku da također vuče traume iz perioda kada je kao tinejdžerka pohađala njegovu grupu.

Ona je istaknula da je glumica Milena Radulović, koja je iznijela u javnost šta se događalo u školi Mike Aleksića, uradila važnu stvar i da je 'u ovako jezivim situacijama je praznik prisustvovati ženskoj hrabrosti i snazi'."Ja sam 13 godina išla u tu dramsku grupu. Nisam doživjela njen scenario. Dakle, nisam bila seksualno zlostavljana. Ali odande nisam izašla bez trauma. I to nezanemarijivih. I to svi ljudi koji me bolje poznaju znaju", navela je glumica.

Osnivač Fondacije 'Tijana Jurić', Igor Jurić oglasio se povodom privođenja poznatog učitelja glume Miroslava Mike Aleksića zbog silovanja. Jurić je na Facebooku napisao da je priča kako Aleksić zlostavlja i seksualno iskorištava svoje učenice bila poznata i toj fondaciji.

"Jedna od priča za koju smo znali. Trebamo kao društvo biti ponosni na djevojke koje su imale dovoljno hrabrosti da ne šute o onome kroz šta su prošle za vrijeme svog školovanja", napisao je Jurić, a prenosi B92.