ŠIRI SE STRAH BUNDESTAGOM "Njemačka vojska ne bi mogla izdržati dva dana u bitkama"

Njemačka vojska

Zastupnik najveće oporbene stranke CDU u Bundestagu, Johann Wadephul je kazao da "njemačke trupe mogu izdržati najviše dva dana u bitci".

Za bolje stanje u njemačkoj vojsci se trebao pobrinuti posebni fond Bundeswehra. Kancelar Olaf Scholz (SPD) sa 100 milijardi eura želio je vojnike ponovno osposobiti za vojnu službu. Scholz je čak govorio o "prekretnici" u ožujku 2022.

Prema Wadephulu, katastrofalno stanje Bundeswehra ima dva razloga. S jedne strane, Njemačka nastavlja isporučivati oružje Ukrajini, ali naručene zalihe vlastitog streljiva i zaliha oružja ne stižu do trupa.

"Čak i kada se radi o kupovini zamjenskog streljiva, Bundeswehr zapravo gubi. U trenutnoj sigurnosno-političkoj situaciji neprihvatljivo je da 'nema naknade' za oružje isporučeno Ukrajini", kaže Wadephul.

S druge strane, restrukturiranje Bundeswehra koje je planirala savezna vlada zapelo je u ranoj fazi.

Wadephul kaže da vidi "velike najave", ali "male stvarne mjere koje pridonose ratnoj sposobnosti za koju tvrdi sam ministar obrane."

"Vidim Bundeswehr koji još uvijek provodi svoje procese nabave jednako pažljivo, oprezno i ponekad - mislim, sa strahom kao što je to činio u posljednjih 20 godina", rekao je Wadephul.

Wadephul također sumnja da će Njemačka do 2025. moći sastaviti vlastitu borbeno spremnu diviziju za NATO, što je prvobitno bilo obećanje.