ŠIRE OFENZIVU Izrael počeo kopnenu operaciju i na jugu Gaze

Pojas Gaze
REUTERS

Prva izvješća radija izraelske vojske su potvrdila da je Izrael pokrenuo kopnenu operaciju sjeverno od Khan Younisa, javlja BBC.

BBC je također potvrdio slike izraelskog tenka koji djeluje u blizini grada.

Šef Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kasnije je rekao da se IDF-ove trupe također bore "snažno i temeljito" u južnoj Gazi.

General pukovnik Herzi Halevi razgovarao je s rezervistima divizije za Gazu o vojnim ciljevima i IDF-ovom ubojstvu zapovjednika Hamasa.

Rekao je vojnicima: "Snažno i temeljito smo se borili u sjevernom Pojasu Gaze, a sada to činimo i u južnom Pojasu Gaze". Glasnogovornik IDF-a kasnije je potvrdio da Izrael "nastavlja širiti kopneni upad" po cijeloj Gazi, uključujući trupe "koje vode bitke licem u lice s teroristima".

Izrael širi kopnenu ofenzivu na cijeli Pojas Gaze

Izraelska vojska širi svoju kopnenu ofenzivu na cijeli Pojas Gaze, rekao je u nedjelju navečer glasnogovornik vojske Daniel Hagari.

Taj potez dolazi oko pet tjedana nakon što je izraelska vojska započela svoju kopnenu ofenzivu na sjeveru palestinske obalne enklave.

Vojnici ciljaju mete islamističke skupine Hamas, rekao je Hagari.

Ranije, svjedoci su rekli novinskoj agenciji dpa da je izraelska kopnena vojska prodrla u područje istočno od grada Khan Yunisa u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Glasnogovornik Hamasova ureda za odnose s javnošću rekao je u nedjelju da je u izraelskim napadima u protekla 24 sata poginulo 700 ljudi i da mnogi mrtvi leže pod ruševinama, a spasioci pokušavaju izvući ranjene i prevesti ih do bolnice, prenosi agencija dpa i dodaje da broj poginulih nije neovisno potvrđen.

Rat je nastavljen pošto je u petak propala sedmodnevna pauza u borbama između izraelskih snaga i militanata Hamasa kako bi se omogućila razmjena izraelskih talaca i palestinskih zarobljenika.