SIN BOGATOG PODUZETNIKA Još jedan Hrvat mogao bi postati predsjednik latinoameričke države

Jan Topić
Screenshot/Twitter

Potvrđena je kandidatura Jana Topića, porijeklom iz Hrvatske, za predsjednika Ekvadora. Ako postane predsjednikom Ekvadora bit će to drugi čelnik neke južnoameričke države koji ima hrvatske korijene, nakon Gabriela Borica koji je predsjednik Čilea.

Ekvadorski poduzetnik i stručnjak za sigurnosna pitanja Jan Topić, sin telekomunikacijskog magnata Tomislava Topića, najavio je da će se na prijevremenim izborima kandidirati za predsjednika Ekvadora. Topić je svoju kandidaturu najavio na Twitteru.

Sadržaj se učitava...

"Kao vojnik sam se borio u Ukrajini, Siriji i Africi. Ja sam ekonomist, stručnjak za međunarodnu sigurnost i osnivač najveće i tehnološki najnaprednije sigurnosne tvrtke u Ekvadoru. Imam plan, tim i odlučnost da našoj zemlji vratimo mir, zdravstvo i obrazovanje... Nakon ozbiljnog razgovora sa suprugom odlučio sam se kandidirati za predsjednika Republike. Bez stranačkog opredjeljenja, pozivam sve građane i političke organizacije da budu dio ovog projekta. Za Ekvador bez straha", rekao je Topić.

Podržali ga kršćanski socijalisti

Ubrzo nakon njegove objave Socijalno-kršćanska stranka objavila je priopćenje u kojem je podržala njegovu kandidaturu.

"Nadajmo se da druge političke, proizvodne i društvene organizacije imaju isti stav za dobrobit Ekvadora", piše u priopćenju stranke.

Topića se prije nekoliko tjedana spominjalo kao mogućeg ministra sigurnosti u trenutnoj vladi nakon odlaska ministra Diega Ordóñeza, ali do toga nije došlo.

Optužbe za korupciju

Jan Topić je sin Tomislava Topića, porijeklom Hrvata i vlasnika tehnološke tvrtke Telconet.

Otac i sin Topić bili su prije nekoliko godina pod istragom u velikom antikorupcijskom skandalu, ali su na kraju oslobođeni optužbi. Tomislav Topić ipak je 2019. u državni proračun morao uplatiti nešto više od 13.5 milijuna dolara sumnjivog porijekla. Topići su navodno pokušali oprati novac korišten kao mito.

Tomislav Topić je kasnije rekao da nije znao da je na njegov račun uplaćen novac sumnjivog porijekla.

Uz Jana Topića, svoju kandidaturu je najavilo još petero kandidata, a ni trenutni predsjednik Guillermo Lasso nije isključio mogućnost ponovnog kandidiranja.