Šestero dječaka spašeno! Hrvatski specijalci zabrinuti: 'Ovo je najsloženija intervencija na svijetu'

zarobljeni dječaci , špilja
Danas je krenula akcija spašavanja 12 tajlandskih dječaka i njihog nogometnog trenera zatočenih više od dva tjedna u špilji duboko u brdu na sjeveru Tajlanda. Kako pišu tajlandski mediji, spašeno je šestero dječaka. Član medicinskog tima za spašavanje navodno je rekao Reutersu da je šest dječaka izašlo iz špilje Tham Luang.

Predvodnik operacije spašavanja Narongsak Osotthanakorn potvrdio je da je četvero od trinaest zarobljenih trenutno na sigurnom. Operaciju spašavanja obustavljaju na neko vrijeme zbog razina kisika, ali misija je uspješnija nego što su se nadali. Sljedeća operacija kreće za 10 do 12 sati.

Operacija se odvija brže nego što je prvobitno predviđeno, a na površinu su, u skladu s uputom australskih liječnika najprije izvučeni fizički najslabiji i najosjetljiviji dječaci, prenose agencije. Dogovoreno je da ronioci dječake i njihova trenera na površinu izvlače u skupinama, a zasad su izvukli dvije grupe po dva dječaka. Najprije stignu do spasilačkog kampa unutar špilje, a potom ih izvlače na površinu.

Kako vrijeme odmiče pritisak na spasioce sve je veći. Razina kisika već je pala, a smrt jednog od ronilaca potaknula je nove sumnje u planirano spašavanje izvlačenjem kroz poplavljene hodnike špilje.

"Prvotni plan je bio da djecu izvedemo tek kad dovršimo sve pripreme za to, ali ako razina kisika padne ispod 13 posto to može biti opasno po život", rekao je Wang Yingjie, vođa kineskog tima spasioca.

Zbog svega toga, tajlandske vlasti procjenjuju da je sada najpovoljniji trenutak za početak spašavanja.

"Vrijeme je dobro. Razina vode je prihvatljiva. Ronioci su spremni. Dječaci su tjelesno, emocionalno i mentalno spremni za izlazak", zaključio je Narongsak Osotthanakorn koji predvodi operaciju spašavanja i pojasnio da će svakog dječaka iz špilje izvesti dva ronioca jednog po jednog.