SAD Uhićeni roditelji tinejdžera koji je u školi ubio četvero učenika i ranio još 11 osoba

Michigan pucnjava srednja škola
ABC news

Podignuta je optužnica protiv roditelja tinejdžera koji je upucao i ubio četvero učenika u srednjoj školi Oxford u Michiganu. James i Jennifer Crumbley optuženi su za četiri točke ubojstva iz nehaja, objavila je okružna tužiteljica Karen McDonald.

15-godišnji Ethan Crumbley navodno je u utorak očevim pištoljem ubio četvero učenika te ozlijedio sedam ljudi. Sudit će mu se kao odrasloj osobi po jednoj točki optužnice za terorizam, četiri točke optužnice za ubojstvo prvog stupnja, sedam za napad s namjerom ubojstva i 11 za posjedovanje vatrenog oružja, objavio je Index.

McDonald je na konferenciji za medije predočila dokaze o zabrinjavajućoj poruci koju je Ethan Crumbley nacrtao nekoliko sati prije pucnjave, a zbog koje su njegovi roditelji pozvani u školu. "Iako je 15-godišnjak bio taj koji je ušao u srednju školu i povukao okidač, i drugi su tome doprinijeli. Namjeravam ih pozvati na odgovornost", rekla je McDonald, a prenosi ABC News.

Ethan Crumbley je naime bio sa svojim ocem kada je kupio pištolj 26. studenog te je nakon toga objavio fotografije pištolja na društvenim mrežama napisavši: "Upravo sam dobio svog novog ljepotana". Njegova majka je također na internetu pisala kako testira novo oružje sa svojim sinom.

Kada je nastavnik nekoliko dana prije pucnjave vidio da Ethan tijekom sata istražuje razne vrste streljiva, u školu su bili pozvani njegovi roditelji. No, nisu se pojavili niti odgovorili na poziv. Dapače, Jennifer Crumbley je svom sinu poslala poruku u kojoj stoji kako 'nije ljuta na njega, ali da mora naučiti kako da ga ne uhvate'.

McDonald je navela kako je na jutro pucnjave jedan nastavnik vidio zabrinjavajuću poruku na dječakovom stolu. Radilo se o crtežu pištolja koji je uperen u tekst: "Ne mogu prestati misliti na to, pomozite mi". Na drugom dijelu poruke bio je nacrtan metak, a iznad njega je napisano kako je 'posvuda krv'.

Nakon prvih vijesti o pucnjavi u školi, Jennifer Crumbley je sinu poslala poruku: "Ethane, nemoj to napraviti". James Crumbley je nazvao policiju, kazao kako mu nedostaje pištolj i da bi napadač u školi mogao biti njegov sin.

Roditelji tinejdžera koji je upucao i ubio četvero učenika u srednjoj školi Oxford u Michiganu nakon bijega su uhićeni u Detroitu. James i Jennifer Crumbley pronađeni su nenaoružani kako se skrivaju u skladištu nakon anonimne dojave nekoga tko je vidio njihov automobil. Protiv njih je jučer podignuta optužnica zbog ubojstva iz nehaja.

Odvjetnik Crumbleyjevih ranije je rekao za BBC da je par napustio grad u noći pucnjave 'radi vlastite sigurnosti' i da nije bježao od policije. Ipak, policija navodi kako su podigli 4000 dolara s bankomata u Rochester Hillsu (periferiji Detroita), nakon čega su isključili svoje mobitele.

Četvero ubijenih su Tate Myre (16), Madisyn Baldwin (17), Hana St Juliana (14), i Justin Shilling (17).