SAD savjetuje Izraelu da odgodi invaziju na Pojas Gaze

SAD savjetuje Izraelu da odgodi invaziju na Pojas Gaze
Ayman Nobani/DPA

Bijela kuća, Pentagon i State Department pojačali su u privatnim razgovorima s Izraelcima pozive na oprez, rekla su dva izvora upoznata s tim razgovorima, u trenutku kada izraelska blokada zaoštrava humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, a broj žrtava od bombardiranja palestinske enklave prešao je 5000.

Američki prioritet je da se omogući više vremena za pregovore o puštanju na slobodu talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. listopada, rekli su izvori, osobito nakon neočekivanog puštanja na slobodu dviju Amerikanki u petak i dviju Izraelki u ponedjeljak. Vjeruje se da Hamas drži više od 200 taoca, prenosi Hina.

Dužnosnik je rekao je da američka administracija, svjesna posredničke uloge Dohe u pregovorima s Hamasom, obavještava katarske dužnosnike o svojim savjetima Izraelu kako bi bili u toku i mogli nastaviti pregovore o oslobađanju talaca.

"Za sada ne postoje jasne smjernice ili redosljed koraka prema potpunoj deeskalaciji. Prioritet je da se izvuče taoce korak po korak", rekao je izvor upoznat s pregovorima. 

Drugi američki dužnosnik rekao je da europske vlade također sugeriraju Izraelu da se suzdrži od pokretanja kopnene ofenzive kako bi se dalo prostora pregovorima o taocima.

Prvi američki dužnosnik rekao je da bi odgoda kopnenog napada također mogla omogućiti više vremena za dostavu humanitarne pomoći Gazi. Od subote u Pojas Gaze ušla su 54 kamiona s pomoći iz Egpita, po UN-u. 

Osim toga, odgoda ofenzive omogućila bi SAD-u da se pripremi za moguće napade na američke interese u regiji.

Washington se boji širenja sukoba na regiju, osobito rata između Izraela i Hezbolaha kojeg podržava Iran. Zabrinut je i zbog želje nekih visokih izraelskih dužnosnika, uključujući ministra obrane Yoava Gallanta, da se izvede preventivni napad na Hezbolah.