SAD PAUZIRA SANKCIJE Odobrena humanitarna pomoć Siriji i Turskoj nakon potresa

Potres Turska
Sedat Suna/EPA

Ministarstvo financija SAD-a priopćilo je u četvrtak da je izdalo dozvolu za pružanje pomoći u potresima koja bi inače bila zabranjena zbog sankcija Siriji.

"Američke sankcije u Siriji neće stajati na putu naporima za spašavanje života sirijskog naroda", rekao je zamjenik ministra financija Wally Adeyemo.

"Dok američki programi sankcija već sadrže snažna izuzeća za humanitarne napore, danas Ministarstvo financija izdaje opću licencu za odobravanje napora za otklanjanje posljedica potresa kako bi se oni koji pružaju pomoć mogli usredotočiti na ono što je najpotrebnije: spašavanje života i obnovu", prenosi The Guardian.

Licenca traje šest mjeseci. 

Sjedinjene Države osigurat će 85 milijuna dolara početne pomoći za potres Turskoj i Siriji, što će uključivati ​​lijekove, skloništa i druge potrepštine, najavio je predsjednik Joe Biden. “Naša srca ostaju s narodom Turske i Sirije”, rekao je na Twitteru.

Sadržaj se učitava...

Više od 21.000 ljudi poginulo je u Turskoj i Siriji, a tisuće su ozlijeđene dok se peti dan u ledenim uvjetima nastavljaju napori da se spase oni koji su još uvijek zarobljeni ispod ruševina.

Dužnosnici i liječnici rekli su u četvrtak da su 17.674 osobe umrle u Turskoj i 3.377 u Siriji , čime je potvrđeni ukupan broj porastao na 21.051.