SAD i EU hitno uvode nove sankcije Rusiji

Dogovorili smo se hitno nametnuti dodatne sankcije Rusiji, kaže se u priopćenju objavljenom u Seulu.

Po jednom američkom dužnosniku, svaka zemlja G7 odlučit će sama koje ciljane sankcije će provesti, a, iako će mjere biti koordinirane, one ne moraju nužno biti identične. Sankcije se mogu uvesti pojedincima ili kompanijama koje imaju utjecaj u specifičnim sektorima ruske ekonomije, kao što su energetika i bankarstvo.

S obzirom na hitnost da se zajamči da sljedeći mjesec na ukrajinskim predsjedničkim izborima bude provedeno mirno demokratsko glasovanje koje će biti uspješno, dogovorili smo se hitno djelovati kako bi ojačali ciljane sankcije i mjere, nastavlja se u priopćenju G7. Priopćenje pozdravlja suzdržanost kojom je nova vlada u Kijevu reagirala na naoružane proruske separatiste koji su zauzeli službene zgrade na istoku Ukrajine.

S druge strane, Rusija nije poduzela nikakvu konkretnu akciju kojom bi provela sporazum iz Ženeve, kaže priopćenje. Ona nije javno poduprla sporazum, nije osudila akcije separatista koji žele destabilizirati Ukrajinu, nije ni pozvala naoružane militante da mirno napuste zgrade vlade koje su okupirali i polože oružje.

U priopćenju se zaključuje da G7 čvrsto osuđuje ruske pokušaje da anektira Krim i Sebastopolj, što ne priznajemo.

Sjedinjene Države i Europska unija trebale bi u ponedjeljak ujutro objaviti svoje mjere. Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u petak s europskim vođama o novim sankcijama Rusiji, kazavši da je potrebno brzo djelovati, rekao je novinarima dužnosnik američke službe sigurnosti Beh Rhodes u zrakoplovu Air Force One, dok je Obama letio iz Južne Koreje prema Maleziji, trećoj postaji njegove azijske turneje.

Hina