Eskalirali sukobi u Ukrajini

Kijev, Barack Obama, Vladimir Putin, Putin, Ukrajinska služba sigurnosti, Viktor Janukovič, ukrajina, ukrajinske snage reda, ukrajina, bjesni rat, proruski separatisti, EU i Ukrajina, Rusija, EU i Rusija
Europska unija u četvrtak je upozorila da bi širenje sukoba u istočnoj Ukrajini moglo rezultirati novom spiralom nasilja te podsjetile kako su čelnici EU-a upozorili da bi u tom slučaju mogli pooštriti sankcije Rusiji.

Nazvavši sukobe koji su u srijedu izbili blizu Donecka najgorim nasiljem, otkad se uz pomoć EU-a u veljači postignuto primirje počelo poštovati, glasnogovornica EU-ove službe za vanjsku politiku na konferenciji za novinare je kazala: »Obnovljeni intenzivni sukobi vjerojatno će za sobom povući novu spiralu nasilja i patnji«.

Maja Kocijančič je pozvala sve strane da poštuju dogovor o prekidu vatre postignut u Minsku te podsjetila da su čelnici EU-a u ožujku kazali kako će buduće odluke o pooštrenju ili ublažavanju sankcija protiv Moskve povezati s primjenom sporazuma.

»Čelnici EU-a bili su vrlo jasni kada su potpunu primjenu dogovora iz Minska povezali s potencijalnim restriktivnim mjerama, no upozorili su i da su, ako bude potrebno, spremni poduzeti i daljnje poteze. Takvo je stajalište EU i zadržao«, rekla je.

Hina