SABOTAŽA ILI KVAR Tijekom vožnje otkazale kočnice na službenom vozilu predsjednika Vlade Crne Gore

Dritan Abazović

Nadležni utvrđuju zbog čega su iznenada, tijekom vožnje otkazale kočnice na državnom Mercedesu u kojem je bio predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, priopćeno je službeno za crnogorski portal 'Vijesti' iz Minisatrstva unutarnjih poslova (MUP).

Prema informacijama 'Vijesti', kočioni sistem na službenom vozilu potpuno je prestao raditi dok je Abazović bio na Obzovici, pedesetak metara prije velike nizbrdice. Incident se dogodio 31. srpnja, a Abazović je u tom trenutku išao u službenu posjetu Tivtu. Prema neslužbenim informacijama, u automobilu - na komandnoj ploči, nije bilo nikakvih upozorenja.

Abazović je nakon što se vozilo zaustavilo na makadamu pored ceste, prešao u drugi automobil iz pratnje, a od tada koristi drugo službeno vozilo, marke Audi.

Iz MUP-a kažu da dosadašnje kontrole ukazuju da je riječ o kvaru zbog starosti i znatne kilometraže koju je to vozilo prešlo, ali i naglašavaju da je prvi čovjek te institucije i partijski kolega Abazovića, Filip Adžić inicirao izvanredni nadzor od strane Direktorata za sigurnosno - nadzorne poslove, 'radi utvrđivanja uzroka i okolnosti pod kojima je došlo do ovog događaja'.

"Do sada odrađenom kontrolom uvjereni smo da je kvar na vozilu nastao usljed starosti i znatne kilometraže koju je to vozilo prešlo, ali i da prethodno nisu postojali nikakvi indikatori koji bi ukazivali da može doći do takvog kvara na pomenutom vozilu", priopćeno je iz MUP-a za 'Vijesti'.

Objašnjavaju da je 12 godina prosječna starost službenih motornih vozila, koja se koriste u okviru Odsjeka za osiguravanje domaćih štićenih ličnosti u cilju vršenja poslova zaštite sigurnosti štićenih ličnosti:

"Ali napominjemo, da se ista uredno tehnički održavaju i servisiraju posredstvom i u okviru kapaciteta Direkcije za održavanje i eksploataciju prijevoznih sredstava i organiziranje ishrane i smještaja, Ministarstva unutarnjih poslova, pa se, s tim u vezi, i na taj način adekvatno ispunjavaju svi neophodni sigurnosni standardi utvrđeni na polju zaštite sigurnosti štićenih ličnosti", tvrde iz MUP-a, u odgovorima 'Vijestima'.

Oni su naglasili i da se ta službena motorna vozila, koja se koriste za poslove osiguravanja štićenih ličnosti, nalaze pod 24-satnim nadzorom službenika Uprave policije:

"Kao i da za sada ne postoje indicije koje bi ukazivale na to, da je kvar na gore pomenutom vozilu u predmetnom događaju, uzrokovan ljudskim faktorom. Imajući u vidu da se radi o vozilu koje koriste službenici Uprave policije koji obavljaju poslove osiguranja predsjednika Vlade Crne Gore, ministar unutarnjih poslova Filip Adžić inicirao je izvanredni nadzor od strane Direktorata za sigurnosno - nadzorne poslove radi utvrđivanja uzroka i okolnosti pod kojima je došlo do ovog događaja", priopćeno je iz tog vladinog resora kojim rukovodi Adžić.