RUSKO NE USRED BRUXELLESA "Nećemo dopustiti nikakvo daljnje širenje NATO-a"

RUSKO NE USRED BRUXELLESA "Nećemo dopustiti nikakvo daljnje širenje NATO-a"

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je u srijedu u Bruxellesu da uzastopna proširenja NATO-a od kraja Hladnog rata predstavljaju neprihvatljivu prijetnju njezinoj sigurnosti, posebice zbog ambicije Ukrajine da se pridruži tom Savezu.

Gruško je na konferenciji za novinare nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija ponovio da Moskva traži zaustavljanje proširenja NATO-a na istok.

"To nećemo dopustiti. Proširenje NATO-a neće riješiti nijedan sigurnosni problem", rekao je Gruško, prenosi Hina.

Dodao je kako Rusija traži pisano jamstvo da se NATO neće dalje širiti i da će prestati s vojnim vježbama u blizini ruske granice.

Nešto ranije glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare rekao je da su ti ruski zahtjevi neprihvatljivi jer bi se time nekim državama zanijekalo pravo da same odluče u kakvim sigurnosnim aranžmanima žele biti.

"Svi saveznici u NATO-u podržavaju politiku otvorenih vrata, koja je zapisana u našim brojnim dokumentima. Rusija nema pravo veta na primanje novih članica i nećemo raditi kompromise u pogledu suverenosti europskih zemalja", izjavio je Stoltenberg.

Veleposlanici 30 članica NATO-a razgovarali su u sjedištu NATO-a u Bruxellesu s ruskim izaslanstvom predvođenim zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandrom Gruškom kako bi pokušali smanjiti napetosti zbog gomilanja ruske vojske na granici s Ukrajinom.

Obje strane nakon sastanka rekle su da su razlike između njih velike, da će ih biti teško premostiti te da bi daljnje pogoršanje situacije moglo imati teške i nepredvidljive posljedice po europsku sigurnost.

Međutim, ne slažu se oko uzroka krize. Zapad optužuje Rusiju da gomilanjem snaga na ukrajinskoj granici priprema agresiju na susjednu zemlju, što Moskva demantira i tvrdi da je politika Zapada i NATO-a odgovorna za nastale napetosti.

Gruško je rekao kako Rusija ne može ozbiljno shvatiti tvrdnju NATO-a da je obrambeni savez koji joj ne predstavlja prijetnju te da će Rusija koristiti vojna sredstva za neutraliziranje prijetnje za njezinu sigurnost ako se diplomatska sredstva pokažu nedostatnima.