RUSKE ŠPIJUNSKE AKTIVNOSTI Slovenija kao baza za Hrvatsku i Italiju, špijuni su 'studenti' od 40-50 godina

Ljubljana Slovenija

Slovenske vlasti sumnjaju kako Rusija šalje špijune u njihovu zemlju pod krinkom masovnog priljeva odraslih studenata na slovenska sveučilišta, piše The Wall Street Journal (WSJ).

Prije dvije godine počeo je neobičan priljev studenata iz Rusije na slovenska sveučilišta. Poklopilo se s masovnim protjerivanjem diplomatskog osoblja iz Europe osumnjičenog za špijunažu.

Slovenske vlasti stoga smatraju da Rusija nakon ovog koraka nije mogla koristiti bivše kanale za slanje špijuna u Europu. Slijedom toga, Kremlj je nedostatak svojih špijuna u Sloveniji odlučio kompenzirati slanjem “studenata” u zemlju, od kojih mnogi imaju 40-50 godina, prenosi Fenix

U ožujku je slovenska vlada odlučila deportirati najmanje osam studenata iz Rusije zbog širenja proruske propagande.

Osim toga, slovenska policija uspjela je krajem 2022. godine u Ljubljani privedeni službenici ruske vanjske obavještajne službe Artem i Anna Dultsev koji su se predstavljali kao argentinski državljani, prenosi The Wall Street Journal.

Oni su navodno koristili Sloveniju kao “bazu” za putovanje u nekoliko europskih zemalja, uključujući susjednu Hrvatsku i Italiju, kako bi “plaćali i komunicirali sa svojim doušnicima i prenosili naloge iz Moskve”.

The Wall Street Journal (WSJ) navodi kako je iz više izvora potvrđeno da su Artem i Anna Dultsev optuženi za špijunažu te da se u narednim tjednima očekuje završetak “tajnog” suđenja.

Bračni par je u Sloveniju stigao s argentinskim putovnicama i pod lažnim imenima Maria Rosa Mayer Munos i Ludwig Gisch. Živjeli su u Ljubljani: žena je vodila online umjetničku galeriju, dok je njezin suprug vodio startup aktivan u sektoru informacijske tehnologije.

Kako dalje prenosi američki list, iz dostupnih dokumenata Gischevo pravo ime je Artem Viktorovič Dultsev, rođen u ruskoj autonomnoj republici Baškortostan i časnik ruske Vanjske obavještajne službe (SVR). Njegova supruga, čije je pravo ime Anna Valerevna Dultseva, također je časnica SVR-a, čak višeg čina od svog supruga.

Oni su legalno stigli u Sloveniju prije ruske invazije, ali su slovenske specijalne službe započele istragu tijekom rata u Ukrajini. Par je 2022. počeo špijunirati i aktivnosti EU Agencije za suradnju energetskih regulatora, pa su privedeni.

Obitelji Dultsev prijeti do osam godina zatvora, a već su proveli 18 mjeseci u pritvoru. U međuvremenu, WSJ ističe da bi ruski agenti mogli biti razmijenjeni.

Rusija je od početka invazije na Ukrajinu pojačala špijunske aktivnosti protiv zapadnih zemalja koje pružaju pomoć Ukrajini. Nedavno je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izvijestio da članice Saveza namjeravaju poduzeti strože mjere protiv ruskih špijuna.