Ruske baze u Siriji napadnute bespilotnim letjelicama

sirijsko ratište, Ruske baze u Siriji, Sirija
Ruske baze u Siriji našle su se danas na meti napada bespilotnih letjelica - informaciju su tijekom dana potvrdili iz Moskve. U izvještaju se navodi kako je napad "odbačen", no pitanje se postavlja tko je izveo napad? Iz Moskve navode kako su napad izveli militanti uz "moguću pomoć tehnološki napredne države".

Ruska vojska navodi kako su svi dronovi detektirani od strane njihove protuzračne obrane u Siriji. "Bespilotne letjelice su detektirane na znatnoj udaljenosti od ruskih vojnih objekata", navodi se. Sedam dronova je tada srušeno od strane ruskih protuzračnih sustava Panzir-S.

Nadalje, ruska specijalna jedinica za elektroničko ratovanje uspjela je onemogućiti operativne sustave još šest dronova - nakon preuzimanja kontrole nad dronovima uspjeli su ih preuzeti 3 dok su preostala 3 srušena. Dakle, ruska vojska trenutačno u svojem posjedu ima 3 drona koja su ih napala što bi im trebalo biti dovoljno da definiraju tko je zapravo stajao iza ovog napada koji je bez presedana otkako ruska vojska djeluje u Siriji.

Prema pojedinim fotografijama zarobljenih dronova, riječ je o manjim letjelicama ne pretjerano naprednog dizajna. Slične su militanti koristili i ranije, no ne često.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi kako su napadnute dvije baze - zračna baza Kheimim kod Latakije te ruska pomorska vojna baza kod Tartusa. U izvještaju se navodi kako nema žrtava u niti jednoj bazi.