Rusija zabranila pušenje cigareta na balkonima: Kazna od 42 eura za prekršaj

zabranjeno pušenje cigareta na balkonima, novčane kazne , zabrana pušenja, austrija

Naime, kako javlja BBC, vlada je najavila novi zakon po kojemu će biti zabranjeno pušenje na balkonima stanova.

Novi zakon

Pod tim novim zakonom je otvorena vatra zabranjena na balkonima stanova, kao i u prostorijama za druženje u hostelima i hotelima.

Tom logikom, vatru šibica i upaljača, kao i zapaljene cigarete su klasificirali otvorenom vatrom.

No, to nije sve, bit će zabranjeno i, primjerice, prženje kebaba i paljenje svijeća na balkonima.

BBC dodaje da je kada je zakon tek bio najavljen, došlo do konfuzije oko toga hoće li i pušenje biti zabranjeno ili ne, ali je resorni ministar naknadno potvrdio da je novim zakonom pušenje cigareta na balkonima zabranjeno.

Onaj tko prekrši ovo pravilo, suočava se s kaznom od 42 eura po prekršaju.

Velika promjena

Zakon stupa na snagu 1. listopada, a promjene će biti velike, javlja BBC.

Ruski gradovi uglavnom se sastoje od visokih zgrada s balkonima. Malo je ljudi koji će biti spremni obući se i sići ispred zgrade kako bi zapalili cigaretu.

Rusi na društvenim mrežama pitaju koja je onda uopće svrha balkona ako se na njemu ne može pušiti.

“Zabranjivanje ljudima da puše na svojim balkonima je nonsens. Vlada je upravo ljudima zabranila da koriste svoju imovinu”, rekao je jedan Rus u tvitu koji je postao popularan.

“Za ovo vladi plaćamo milijarde rublji godišnje”, dodaje drugi.

Česti požari zbog nepažnje

"Ova mjera treba pridonijeti poboljšanju sigurnosne kulture", objavilo je ministarstvo koje navodi da je 60 posto požara na balkonima posljedica "nemara" povezanog s pušenjem.

U Rusiji, gdje je 2016. po podacima WHO-a pušilo gotovo 40 posto stanovnika, ta je odluka potaknula lavinu oštrih reakcija.

"Samo bogataši koji imaju kuću i okućnicu moći će sada pušiti, a siromašni ne", požalila se Julija Volkova-Vorošilova, 52-godišnja književnica.

Odgovarajući na upit novinara, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je pohvalio odluku koja "spašava živote", istaknuvši da se pušači u okružju predsjednika Putina sada mogu nabrojati "na prste jedne ruke".

Požari zbog nepažnje su česti u Rusiji. U proljeće 2018. u požaru u trgovačkom centru u Kemerovu, u Sibiru, poginulo je više od 60 ljudi, među kojima veći broj djece, što je snažno potreslo rusku javnost.